Robinson Crusoe

Na današnji dan, 25. aprila 1719, je izšel znani roman Daniela Defoeja – Roninson Crusoe. Naslov dela je kmalu po izidu postal uspešnica in je bil do leta 1720 trikrat ponatisnjen. Do konca 19. stoletja je bilo ponatisov že preko 700, roman pa je danes možno brati v skoraj vseh pisanih jezikih

Roman govori o doživetjih naslovnega junaka, ki se je rodil v mestu York leta 1632 in je že od rane mladosti gojil izredno zanimanje za pomorstvo ter neznano. Že na prvem potovanju doživi brodolom, ki pa za posadko ni usoden. Manj sreče pa imajo na drugem potovanju, ko jih zajamejo pirati, tako mora Robinson preživeti dve leti kot služabnik, dokler mu iz ujetništva ne uspe pobegniti. S pomočjo portugalskih mornarjev mu uspe pripotovati do Brazilije, kjer si Robinson finančno opomore ter pridobi vpliv. Lagodno življenje ga ne izpopolnjuje, zato se ponovno odloči za pot, tokrat si za cilj izbere Novo Gvinejo, pot pa mu ponovno oteži brodolom, ki ga vrže na majhen otok. Tu si zgradi bivališče, vzredi čredo ovac ter naveže prijateljske stike, pred ljudožerci namreč reši divjaka, ki mu nadene ime Petek. Z otoka odide po tem, ko na ladji, ki se ustavi na otoku, pomaga zatreti upor. Ob vrnitvi v Anglijo ga pričaka oče s prijatelji, ki mu priredijo zabavo, na kateri seveda ne manjka Robinsonovih zgodb.
Robinson Crusoe je primer pustolovskega žanra, ki pa za izhodišče vzema zgodbo škotskega pomorščaka Aleksandra Selkirka, ki je na samotnem otoku Juan Fernandez, ki se nahaja 700 km od Čila, preživel 4 leta ter 4 mesece. Avtor se je s Selkirkom sestal in na podlagi tega spisal roman. Slovenci smo prvi prevod dobili leta 1849, ki pa je bil pravzaprav predelava, izvirnik je bil preveden šele leta 1974. Po izidu romana so poskušali drugi avtorji razčleniti Robinsonovo zgodbo, tako so nastajala robinzoniade, ki so se večinoma nanašale na Robinsonovo življenje na otoku. Tudi na Slovenskem je nastalo takšno delo, in sicer že leta 1876 pri Mohorjevi družbi, nekaj let po prvi priredbi, nosila pa je naslov Marko Senjanin, slovenski Robinzon, ki je doma iz Trsta.

Kot ena izmed predelav dela je nastal tudi film Robinson Crusoe leta 1997, v naslovni vlogi pa je nastopal Pierce Brosnan.

Leta 2016 pa je nastala tudi animirana različica, ki zgodbo pripoveduje skozi drugačno perspektivo.

Up Next

Related Posts