Rojen Boris Jelcin

1. februarja 1931 se je rodil ruski politik, Boris Nikolajevič Jelcin.

Sprva podpornik Mihaila Gorbačova je kmalu začel izražati nestrinjanja z njegovo politiko. Leta 1987 je v znak protesta podal pismo o nameri izstopa iz politbiroja, kar do takrat ni storil še noben politik. To dejanje mu je prineslo veliko popularnost in ga prikazalo kot upornika.

29. maja 1990 je bil izvoljen za predsednika Vrhovnega sovjeta, 12. junija pa je bil izvoljen na novo nastalo funkcijo predsednika Ruske sovjetske federativne socialistične republike (RSFSR), ki je bila takrat ena od petnajstih konstituentk Sovjetske zveze (SZ). Po razpadu skupne države, 25. decembra 1991, je postal predsednik novonastale Ruske federacije.

Jelcin je bil prvi predsednik Ruske federacije in je vladal med 10. julijem 1991 in 31. decembrom 1999. Njegov naslednik je postal Vladimir Putin.

Pri snovanju ekonomske politike nove države je upošteval nasvete Mednarodnega monetarnega sklada, Svetovne banke in Finančnega ministrstva ZDA, ki so v poznih osemdesetih letih razvili standardni načrt za ekonomije v razvoju. Ta načrt, imenovan tudi Washingtonski konsenz ali šok terapija, je bila množica ukrepov za liberalizacijo cen in vsedržavno privatizacijo. Zaradi hitrosti teh procesov je večina premoženja padla v roke majhni skupini oligarhov.

Njegovo obdobje je močno zaznamovala visoka stopnja korupcije, nizke cene nafte in dobrin pa so državo pahnile v ekonomski kolaps. Vsul se je plaz kritik na njegove ekonomske reforme, kar je leta 1993 privedlo do ustavne krize. Jelcin je ukazal razpustitev parlamenta, kar so mu želeli preprečiti in ga strmoglaviti z oblasti, vendar so njegovi lojalisti to preprečili z orožjem.

Tedanji ruski podpredsedni Aleksander Ruckoj je Jelcinove reforme označil za “ekonomski genocid”.

Po propadlem puču je Jelcin spremenil ustavo in nadaljeval reforme, vendar je pod enormnimi notranjimi pritiski moral 31. decembra 1999 svoj položaj prepustiti svojemu izbrancu, Vladimirju Putinu. Po odstopu se je držal bolj v ozadju, v javost je prišel z občasnimi kritikami na račun naslednika. Umrl je 23. Aprila 2007 zaradi odpovedi srca.

Dokumentarec: Boris Jelcin – Ustvarjanje voditelja (2001)

Up Next

Related Posts