Rojstni dan Jožeta Pučnika

Jože Pučnik, slovenski filozof in politik ter ena ključnih osebnosti slovenske osamosvojitve, se je rodil 9. marca 1932 v Črešnjevcu pri Slovenski Bistrici. Umrl je 11. januarja 2003 v Nemčiji. Kot predsednik Demokratične opozicije Slovenije (Demos), ki je leta 1990 zmagala na volitvah, si je aktivno prizadeval za izpeljavo vseh potrebnih korakov, ki so na koncu pripeljali do osamosvojitve leta 1991.

Jože Pučnik je bil komunistični oblasti trn v peti. Že kot maturantu so mu prepovedali opravljati maturo. Odšel je v vojsko, jo odslužil in iz trme opravil maturo. Leta 1958 je diplomiral iz filozofije. Svoje misli je objavljal v Reviji 1957. Zaradi rušitve socialistične ureditve je moral na sodišče. Sodba v imenu ljudstva z datumom 30. marec 1959 je Jožeta Pučnika obsodila na devet let strogega zapora. Mladenič se ni uklonil, saj sta s tovarišem izvedla spektakularen beg, a Pučnika so ječarji ulovili. Po petih letih trdega zapora pride leto 1963 in pogojni odpust. Pučnik zadiha na svobodi, sedaj brez zadržkov v zasebnih pogovorih pripoveduje, da je proti partijskemu režimu, in se pridruži reviji “Perspektive”, v katerih leta 1964 objavi kritiko kmetijske politike. Oblast ga ponovno zapre za dve leti ravno v času, ko bi se moral poročiti z nosečo ženo. V njegovem imenu se poroči njegov brat. Ko leta 1966 pride iz zapora, je star 35 let. Za njegovo bogastvo, kot je trmasta svoboda izražanja političnih sodb, v Sloveniji ni prostora drugod kot v zaporu. Emigriral je v Nemčijo in se prijavil kot politični azilant. V novi domovini si je poiskal delo kot fizični delavec in ob delu vpiše še na podiplomski študij. Ker mu je policija ob prvi aretaciji zaplenila diplomo, Univerza v Ljubljani pa mu ni izdala duplikata, še enkrat diplomira. Po nekaj letih zagovarja še doktorsko disertacijo in si poišče službo uiniverzitetnega predavatelja.

V Sloveniji ponovno opozori nase kot eden od soavtorjev 57. številke Nove revije. Dve leti kasneje se je Jože Pučnik z ženo vrnil v domovino kot preganjani pisec in zapornik, in sicer ravno po majskih dogodkih leta 1988, ko so aretirali Janeza Janšo, Ivana Borštnerja, Davida Tasića in kasneje še Francija Zavrla. Tedaj se je začela rojevati slovenska pomlad. Leta 1989 postane zmagoviti voditelj Demosa, ki je naslednje leto gladko zmagal na prvih svobodnih in demokratičnih parlamentarnih volitvah.

Od leta 1989 do 1993 je bil Pučnik predsednik SDSS (zdaj SDS). Leta 1990 je bil kandidat Demosa na volitvah za predsednika republike, a ga je premagal Milan Kučan. Leta 1992 je bil podpredsednik vlade RS, na volitvah 1992 pa izvoljen za poslanca DZ. Leta 1997 se je umaknil iz aktivne politike in ostal le še častni predsednik SDS. Umrl je 12. januarja 2003 v 71. letu starosti. Dr. Bernard Nežmah je ob smrti Pučnika zapisal, da je bila njegov življenjski projekt svoboda govora, vzpostavitev politične demokracije in formiranje slovenske države.

“Prvega srečanja z dr. Jožetom Pučnikom se vselej rada spominjam. Toliko iskrene zaupljivosti je bil zmožen le on, pa čeprav so ga v življenju tolikokrat prizadeli in izdali; na žalost tui njegovi najbližji prijatelji.” (Vera Ban, Moja pot ob Pučniku, str. 9)

Pučnikov odnos do ljudi, do vseh nas, ki smo z njim ure in ure prebili v pisarniških prostorih, je bil očetovski, topel, njegova drža pa hkrati dostojanstvena, tako da smo imeli neverjeten “rešpekt” pred njim.” (Vera Ban, Moja pot ob Pučniku, str. 9-10)

“Njegove sanje o samostojni Sloveniji so se uresničile. Niso se pa uresničile njegove sanje o pravni državi ter za vse pravični in socialni Sloveniji. To je zadnja leta svojega življenja v vseh intervjujih tudi jasno poudarjal,”je zapisala dr. Rosvita Pesek.

Jugoslavije ni več, Jugoslavije ni več. Gre za Slovenijo …” je dejal dr. Jože Pučnik ob razglasitvi rezultatov plebiscita 23. decembra 1990.

V branje in poslušanje priporočamo članke, videoposnetke in dela. Nekaj namigov boste našli spodaj.

Viri in literatura:

-Vera Ban, Moja pot ob Pučniku, Ljubljana: Nova obzorja, 2013,

-rtvslo.si,

-demokracija.si,

-YouTube.

Up Next

Related Posts