Rojstvo slavnega Michelangela

Na današnji dan leta 1475 se je v mestecu Caprese pri Arezzu rodil vsestranski renesančni genij, kipar, arhitekt, slikar in pesnik, Michelangelo Buonarroti.

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni je pripadal nižjemu plemstvu. Več generacij so bili manjši bankirji v Firencah. V času Michelangelovega rojstva, je bil njegov oče, Ludovico di Leonardo Buonarroti Simoni sodni upravitelj mestecu Caprese blizu Arezza in lokalni upravitelj Chiusija. Nekaj mesecev po Michelangelovem rojstvu se je družina vrnila v Firence. Po smrti svoje matere v letu 1481, ko je bil star komaj šest let, je Michelangelo živel s kamnosekom in njegovo družino v mestu Settignanu, kjer je imel njegov oče v lasti kamnolom marmorja in majhno kmetijo.

Navkljub očetovim željam, da bi se učil slovnice pri humanistu Francescu da Urbinu, se je Michelangelo odločil, da se bo učil kiparstva pri Domenicu Ghirlandaiu. Navdušeni Domenico ga je priporočil vladarju Firenc, Lorenzu de’ Medici in od leta 1490 do 1492 je Michelangelo obiskoval Humanistično akademijo, ki jo je slednji ustanovil po zgledu Neoplatonizma. Študiral je kiparstvo pri Bertoldu di Giovanniju. Na akademiji so nanj in na njegovo umetnost vplivali številni najvidnejši filozofi in pisatelji tistega časa (Marsilio Ficino, Pico della Mirandola in Poliziano).

Najbolj znana dela umetnika, ki je ustvarjal v času visoke renesanse, so strop Sikstinske kapele in slika Poslednja sodba, kipa Davida, Mojzesa in Pieta, grobnica Medičejcev ter kupola bazilike svetega Petra v Rimu. V nasprotju s tekmecem Leonardom da Vincijem je Michelangelo naravo videl kot sovražnika, ki ga je treba premagati. Prepričan je bil, da je kiparjeva naloga osvoboditi obliko, ki je ujeta v kamnu. To je najlepše vidno pri nekaterih njegovih nedokončanih kipih, ki so videti, kakor da se hočejo osvoboditi spon kamna.

Številne anekdote pričajo, kako zelo je bil Michelangelo cenjen in čaščen v svojem času, je edini od starih mojstrov, ki je za časa življenja dobil dve biografiji – pod prvo se je podpisal Vasari, pod drugo njegov učenec Condivi. Pravijo, da je že kot vajenec naredil tako dovršen kip otroka, da so ga pozneje prodali kot izvirno rimsko starino. Še ena anekdota pravi, da je Michelangelo, ko je končal Mojzesa (v cerkvi San Pietro in Vincoli), s kladivom udaril po kolenu kipa in zavpil: “Zakaj ne govoriš z mano?”

Michelangelo je eden najpomembnejših italijanskih umetnikov visoke renesanse. Njegova najbolj znana dela so poslikava stropa Sikstinske kapele in freska Poslednja sodba na oltarni steni te kapele, kipi David, Mojzes in Pietà, grobnica Medičejcev in med arhitekturami kupola bazilike svetega Petra v Vatikanu.

 

Up Next

Related Posts