Rosove groblje – Šmartno v Tuhinju

KDAJ? sreda 12. april 2017, ob 19.00 uri

KJE? Medobčinski muzej Kamnik, Muzejska pot 3, Kamnik

 

Muzejski večer: predavanje arheologa dr. Dragana Božiča ROSOVO GROBLJE – Šmartno v Tuhinju: izjemno neraziskano zgodnjekrščansko najdišče na rimskem podeželju.

Širše območje Tuhinjske doline je arheološko slabo raziskano. Naključne najdbe kažejo, da v bližini Šmartna ležita dve pomembni arheološki najdišči: Ivanjk in Rosove groblje (oz. Babčne njive). Na Ivanjku je bilo veliko prazgodovinsko gradišče (verjetno starejša in mlajša železna doba, 8.–1. st. pr. n. št.) in poznoantična utrjena naselbina (5.–6. st.) utrjena naselbina. Iz Rosovih grobelj pa je bila že ob koncu 19. stoletja poznana skica mozaika. Emilijanu Cevcu so domačini povedali izročilo o ajdovski cerkvi, ki naj bi stala na tem območju. Geofizikalne raziskave, ki jih je decembra leta 2016 s finančno podporo občine Kamnik, opravil Gearh d.o.o. (dr. Branko Mušič) so to desetletja staro hipotezo potrdile.
Izjemno najdbo tlorisa zgodnjekrščanske cerkve na tem prostoru, vse okoliščine in pomen, bo na predavanju predstavil dr. Dragan Božič.

Up Next

Related Posts