S požrtvovalnostjo in predanostjo do prvega kolesarskega kluba na Gorenjskem – 60 let KK Kranj

Kolesarski klub Kranj praznuje 60 let delovanja in ob tem jubileju bodo popestrili tradicionalni kolesarski praznik v Kranju s priložnostno razstavo in koncertom Andreja Šifrerja.

Razstava ob 60-letnici kluba, ki je nastala v sodelovanju z Gorenjskim muzejem, bo na ogled od 24. julija do 4. avgusta 2017 v avli Mestne občine Kranj v času uradnih ur.

Pisalo se je leto 1957, ko so v Stražišču praznovali 35-letnico ustanovitve Sokola in 70-letnico tekmovalnega kolesarstva na Slovenskem. Kranjčani, ki so se navduševali za kolesarski šport, so v okviru Športnega društva Mladost 30. junija 1957 ustanovili Kolesarski klub Mladost. S skromnimi sredstvi, a z velikimi pričakovanji, je bil storjen korak naprej na poti do vzpostavitve tekmovalnega kolesarstva.

Sprva so kranjski kolesarji nastopali ljubiteljsko, v kategoriji turistov, a samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bosta gorenjska trma in delavnost pokazala na dirkah, ki so jih tedaj na slovenskih cestah organizirali posamezni zanesenjaki. Mladi kolesarji so želeli kolesariti, dirkati, zmagovati in tako so orali ledino tekmovalnemu kolesarstvu v Kranju. Težko je med požrtvovalnimi in hrabrimi kolesarskimi delavci izpostaviti samo enega. Večina od tedanjih akterjev je še vedno aktivna v kolesarstvu in klubu. Prav njim gre zasluga, da je kranjski klub znan po odličnih kolesarjih (Bojan Ropret, Tadej Valjavec, Matej Mohorič, Jan Polanc, Luka Mezgec …) ter organizaciji zglednih in odmevnih kolesarskih prireditev (Po ulicah Kranja, Velika nagrada Kranja, Giro d´Italia, balkansko prvenstvo v kolesarstvu, svetovno kolesarsko prvenstvo novinarjev …).

Zanimanje Kranjčanov za tekme domačih kolesarjev je postajalo iz leta v leto večje. Klub se je kadrovsko, organizacijsko in tekmovalno krepil. Kranjska industrija je v klubu prepoznala učinkovit vir za marketing in promocijo. Vlogo generalnega sponzorja je prevzelo gumarsko podjetje Sava Kranj in tako je klub dobil močno finančno podporo in se preimenoval v Kolesarski klub Sava Kranj. Kranj je postajal središče kolesarskega dogajanja. Savčani so se z uspehi, ki so jih uvrščali v sam državni in celo svetovni kolesarski vrh, na najboljši možen način oddolžili mestu in pokrovitelju za vso podporo.

Ne glede na zaostrene gospodarske razmere in pesimizem v družbi klub ostaja zvest svojim osnovnim načelom, strokovnemu delu z najmlajšimi ter profesionalnemu delu na najvišjem možnem rangu v kategoriji mladincev in članov. Fantom so se pridružila dekleta, kar priča o popularnosti kolesarskega športa in načrtnem delu z najmlajšimi selekcijami. Ker se klub posveča različnim zvrstem kolesarstva, zadosti različnim interesom in tako posledično skrbi za popularnost kolesarskega športa. Mladi kolesarji v klubu kažejo potencial, ki ga bodo nadgradili s trdim delom in odrekanjem z željo pridružiti se svojim vzornikom na tekmah najvišjega ranga. Velika želja vseh je, da bi kranjski kolesarski klub, ki letos praznuje 60-letnico delovanja, stopil na pota stare slave pod novim imenom Kolesarski klub Kranj.

Balkansko prvenstvo (1980) in Giro d´Italia (1994) v Kranju. Foto: fototeka Gorenjskega muzeja

Up Next

Related Posts