Shizma v “stato da mar”: padovanski škof in misijoni na Balkanu

KDAJ? torek 7. november 2017, ob 11.00 uri

KJE? ZRC SAZU (Mala dvorana, 2. nadstropje), Novi trg 4, Ljubljana

 

Historični seminar Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti vabi na predavanje Shizma v “stato da mar”: padovanski škof in misijoni na Balkanu.
Leta 1664 je Gregorio Barbarigo, prvorojenec ugledne beneške družine, postal padovanski škof. Naslednja tri desetletja, zadnja svojega življenja, je posvetil reformiranju padovanske škofije, pri čemer se je zgledoval po svojem vzorniku sv. Karlu Boromejskem. Ob tem je presegel okvire tridentinske reforme in razvil veliko zanimanje za misijonarstvo in širitev katolištva. Medtem ko je upal na univerzalno razširitev svoje vere, je za ta cilj delal predvsem v bližini doma. Spreobrnil je več deset judov, muslimanov in protestantov, na katere je naletel v Padovi, poleg tega pa ponudil pomoč misijonom in posameznim duhovnikom na drugi strani Jadranskega morja. Neposredno je bil vpleten v poskuse spreobrnitve in integracije grških pravoslavcev na beneških ozemljih “stato da mar”, gostil je pregnane katoličane vzhodnega obreda, dal tiskati besedila za misijone na Balkanu in usposabljal misijonarje za delo v teh deželah. Predavanje bo osvetlilo Barbarigovo vpletenost v balkanske misijone in pokazalo, da je bila širitev vere zanj in ostale podobne škofe ključen element katoliške reforme.

Predavala bo doc. dr. Celeste McNamara.
Celeste McNamara je leta 2013 doktorirala na Northwestern University (ZDA) pod mentorstvom prof. dr. Edwarda Muirja z disertacijo “The Tragedy of Tridentine Reform in Late Seventeenth-Century Padua”. V letih 2013-2015 je bila gostujoča docentka na Oddelku za zgodovino univerze College of William and Mary (ZDA). Od leta 2015 je zaposlena kot docentka za zgodovino srednjega veka in renesanse na Warwick University (Velika Britanija). Prejela je več štipendij in nagrad, med drugim ustanov Renaissance Society of America, Folger Shakespeare Library in Gladys Krieble Delmas Foundation. Njene najodmevnejše razprave so bile objavljene v revijah “Catholic Historical Review” in “Archiv für Reformationsgeschichte”.

Predavanje bo v angleščini.

Vljudno vabljeni!
Več o Historičnem seminarju tudi na http://hs.zrc-sazu.si.

Up Next

Related Posts