Simpozij: Alma, pisateljica

KDAJ? ponedeljek 27. november 2017, ob 16.00 uri

KJE? Klub Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, Ljubljana

Simpozij: Alma, pisateljica

Alma M. Karlin je s predavanji o svojem osemletnem potovanju okrog sveta (1919-27) v tridesetih letih prejšnjega stoletja gostovala po vsej Evropi. Slavo in uspeh, o katerih je sanjarila kot mlado dekle, ji je prinesla potopisna trilogija, ki je izhajala v Nemčiji med letoma 1929 in 1933. Prve izdaje in prvi ponatisi so izšli v nakladi več kot 90 tisoč izvodov, končnih številk ponatisov in prevodov ne poznamo.

Vloga Alme pisateljice doslej še ni bila celovito ovrednotena, zato bo razstavo Kolumbova hči Alma M. Karlin v CD pospremil simpozij, ki ga je zasnovala Barbara Trnovec; ob njenem prispevku pa bodo nastopili še red. prof. dr. Silvija Borovnik, doc. dr. Anna Bodrova, dr. Zmago Šmitek in Alenka Puhar.

Namen simpozija je osvetliti nekatere vidike Alminega literarnega ustvarjanja in spodbuditi stroko, da bi celovito ovrednotila vlogo Alme pisateljice.

PROGRAM SIMPOZIJA:
16.00: Pozdravni nagovor Barbare Trnovec, avtorice razstave Kolumbova hči Alma M. Karlin

16.25: Barbara Trnovec, antropologinja, raziskovalka, publicistka, kustosinja (Pokrajinski muzej Celje), z referatom na temo Almine avtobiografije Ali ni nad mojim življenjem z mrzlimi črkami usode zapisal SAMA?

16.55: red. prof. dr. Silvija Borovnik, pisateljica, prevajalka, literarna zgodovinarka, (Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru), z referatom na temo Almine avtobiografske proze Avtobiografija, potopis, avtobiografska potopisna in fiktivna proza Alme Karlin.

17.25: doc. dr. Anna Bodrova, slovenistka, raziskovalka, publicistka, (Filološka fakulteta Sanktpeterburške državne univerze), z referatom na temo Alminih potopisov “Sama sem hodila kot belka skozi divjo deželo … ” Potopisi Alme Karlin: iskanje identitete.

17.55 – 18.15: Odmor

18.15: red. prof. v pokoju dr. Zmago Šmitek, etnolog, raziskovalec, publicist, (Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani), z referatom na temo Alminih ezoteričnih potopisov Duhovni svetovi Alme Karlin.

18.45: Alenka Puhar, novinarka, publicistka, raziskovalka, aktivistka človekovih pravic, z referatom na temo Alminih spominov na drugo svetovno vojno O ženski, ki je šla na avion in obtičala v partizanih.

19.15: Razprava in zaključek

Brezplačne vstopnice lahko prevzamete v Informacijskem središču CD.

Up Next

Related Posts