Skrivnosti Aztekov

Azteki so bili ena izmed najrazvitejših civilizacij predkolumbovske Amerike. Ime izhaja iz njihove mitične domovine Aztlan, ker naj bi pomenilo kraj, kjer raste trst.

Po legendi je bog vojne Aztekom naročil naj se odselijo v deželo, kjer bodo videli orla(simbol vetra), ki sedi na kaktusu-opal (simbol vode), ki je kačo (simbol zemlje), ki je še danes tudi v grbu mehiške države. Njihov prvi vladar je zahteval izdelavo sončnega kamna z azteškim koledarjem, ki danes velja za enega izmed sinonimov azteške kulture.

Okoli leta 1200 so osvojili Mehiko in podvrgli ostala ljudstva (Maji). Azteki so se naselili na visokih planotah okrog današnje mehiške prestolnice. Azteške pripovedi govorijo, da so Azteki na področje Mehike prispeli s severa, razlog za selitev pa naj bi bil pomanjkanje hrane. Po legendi je bog vojne Aztekom naročil naj se odselijo v deželo, kjer bodo videli orla sedeti na kaktusu, ki žre kačo. Ta prizor je še danes v grbu mehiške države. Azteki so potovali postopoma, potovanje naj bi trajalo več let, saj se je selilo vse azteško ljudstvo. Vsako leto je majhna skupina poiskala prostor za koruzno polje, kamor so kasneje prišli vsi, da bi si nabrali živeža za naslednje potovanje.

V primerjavi s staroselci na mehiški planoti, so bili Azteki zaostali. Staroselci so jih najeli kot vojščake, naselili so jih na območju z veliko kačami. Leta 1323 so Azteki umorili hčerko staroselskega vladarja. Tako so Azteki morali ozemlje zapustiti. Naselili so nenaseljen otok sredi jezera Texcoco, kjer so zagledali znamenje, ki jim ga je napovedal bog na začetku potovanja. Leta 1325 so tu ustanovili svoje mesto. Mesto so poimenovali z enim od vzdevkov za svoje pleme – Tenochtitlan.

Azteška civilizacija se je začela hitreje razvijati v 14. in 15. stoletju. Z kasnejšimi vojnimi osvajanji so se Azteki razširili na jug Mehike in nastalo je azteški imperij, ki se je raztezal od obale Mehiškega zaliva do obale Tihega oceana. Na jug je segalo do ozemlja Majev. Azteška kultura je ustvarila razkošne palače in velika mesta. Vendar te razkošne kulture Azteki niso ustvarili sami, ampak so prevzeli znanje in dosežke ljudstev, ki so jih zasvojili. Azteki so, kot ostale velike civilizacije, posredovali del svoje dediščine celemu svetu, kot so npr.: rastline, živali, predmete. Njihova imena še danes uporabljamo. Nekatera imena so prilagojena sodobnemu jeziku, kot tomatl (paradižnik), olli (guma), cacahuetl (arašid). Njihov jezik je bil nahuatl. Ime pa so dobili po njihovi bajeslovni domovini – Aztlan, pa tudi Tenochca ali Mexica.

Med najpomembnejšimi azteškimi kralji je bil Moctezuma I., ki je bil izvoljen za kralja leta 1440. Moctezuma I. je izpeljal velike družbene, politične, administrativne in verske reforme. Vladal je kar 28 let, do leta 1468. Na njegov ukaz so izdelali sončni kamen z azteškim koledarjem in obnovili glavni tempelj v prestolnici. Glavni tempelj v prestolnici sta sestavljali dve piramidi.

Španci so leta 1519 odkrili azteško deželo in njeno prestolnico Tenochtítlan. Azteki so Špance zamenjali za bogove, saj so bili podobni belemu bogu Quetzalcoatlu in jih najprej prijateljsko sprejeli. Španci so uporabljali strelno orožje arkebuze, ki so bile sicer zelo počasne zaradi ponovnega polnjenja smodnika in naboja, vendar so imele zgolj psihološko prednost. Azteki so se do leta 1521 uspešno upirali, nakar so se bili prisiljeni vdati, kar je pomenilo konec azteške vladavine v osrednji Mehiki. Hernando Cortez je z 250 vojaki pobil 300.000 mož, zadnjega azteškega kralja je dal usmrtiti leta 1524.

Up Next

Related Posts