Slavko Avsenik

26. novembera 1929 se je v Begunjah na Gorenjskem rodil utemeljitelj narodno-zabavne glasbe v Sloveniji in ustanovitelj svetovno znanega Ansambla bratov Avsenik, Slavko Avsenik.

Bil je najmlajši otrok v petčlanski družini. Že leta 1936 so, na očetovo željo, doma ustanovili družinski orkester, v katerem je igral diatonično harmoniko. Po končani osnovni šoli je ostal doma na kmetiji, kjer je ob priložnostih kaj zaigral. V tistem času ga je navdušil skakalni šport, tako da je leta 1946 postal član državne reprezentance. Svoj osebni rekord je dosegel v Planici, in sicer je skočil 74 metrov. Leta 1952 se je poročil z Brigito, s katero sta tudi začasno prevzela domačo gostilno. Kasneje se je zaposlil v Ljubljani, kjer je postal pletilec v Tonosi.

Ansambel bratov AvsenikNaslednjega leta se je udeležil radijske avdicije na Radiu Ljubljana, na kateri je bil sprejet. Na začetku je igral harmoniko kot solist, čez čas pa sta se mu pridružila še kitarist Lev Ponikvar in basist Jože Kelbl. Leta 1953 je razširil zasedbo na trio, tako da je istega leta nastal Trio Slavka Avsenika v katerem sta poleg Slavka igrala še kitarist Mitja Butara in basist Borut Finžgar. Pozneje je ob pomoči brata Vilka trio razširil na kvartet, nastal je Gorenjski kvartet v katerem so poleg Slavka igrali njegov brat Vilko Ovsenik na klarinetu, Franc Košir na trobenti in Franci Ogrizek na baritonu. V tej zasedbi so igrali vse do leta 1955, ko se jim je pridružil kitarist Lev Ponikvar. Tako je nastal Gorenjski kvintet, v tujini pa so nastopali pod imenom Oberkrainer Quintett.

Spomenik bratoma Avsenik v Lescah (Vir: RtvSlo)Skladbe je pisal Slavko, brat Vilko Ovsenik in kasneje sin Slavko Avsenik ml. pa sta jih aranžirala. Ansambel je pod njegovim vodstvom postal zelo priljubljen, saj je nastopal skoraj po celem svetu. Leta 1975 je prejel Linhartovo plaketo.

Leta 1988 je sin Gregor prevzel gostilno Pri Jožovcu v Begunjah. Naslednje leto so se začele pojavljati težave s hrbtenico, ki so jih zdravniki rešili s posebnim ortopedskim pripomočkom, ki pa je bolečino prenesel na kolke. Junija istega leta se je ansambel odločil, da ne bo več tako pogosto igral. Temu je sledila odločitev o razpustitvi ansambla.

Zadnja leta življenja je Slavko Avsenik pomagal voditi gostilno Pri Jožovcu. Le občasno je igral pred občinstvom. Nekatere skladbe, ki sta jih napisala z bratom Vilkom, so ponarodele in velikokrat jih drugi izvajalci igrajo v priredbah.

Vir: http://www.avsenik.com/ in Wikimedia

 

Up Next

Related Posts