Steve Jobs

5. oktobra 2011 je umrl legendarni soustanovitelj Appla, ameriški računalničar in poslovnež Steve Jobs. 

Jobs se je rodil 24. februarja 1955 v San Franciscu materi samohranilki, že teden po rojstvu pa ga je po poročanju tujih tiskovnih agencij posvojil par iz bližnjega kraja Mountain View, ki se nahaja v danes po vsem svetu znani Silicijevi dolini, domu številnih tehnoloških gigantov.

V času šolanja, študija sicer ni končal, se je seznanil s Stevom Wozniakom. Nekaj časa je delal v podjetjih Hewlett-Packard in Atari, leta 1976 pa je pri starosti 21 let skupaj s 26 let starim Wozniakom v garaži svojega družinskega doma ustanovil podjetje Apple Computer.

Podjetje je razvilo računalnike apple in nato tudi macintosh, ki so bili zelo priljubljeni tekom 80. let preteklega stoletja. Goreči privrženci računalnikov macintosh, med katerimi so se mnogi imeli za nekakšne upornike proti prevladi osebnih računalnikov z Microsoftovim operacijskim sistemom Windows, so Jobsa spremenili v idola.

Jobs je leta 1985 po internem merjenju moči z Johnom Sculleyjem – slednjega je Jobs privabil iz koncerna Pepsico na položaj glavnega izvršnega direktorja – zapustil Apple in ustanovil podjetje Next Computer, ki je bilo specializirano za napredne delovne postaje za podjetja. Poleg tega je bil leta 1986 med soustanovitelji danes uglednega animacijskega studia Pixar.

Lesk Appla je po odhodu Jobsa začel postopno bledeti, vendar pa je nato leta 1996 prišlo do zgladitve nesoglasij in posledično Applovega prevzema podjetja Next za 429 milijonov dolarjev. Jobs se je s tem vrnil v Apple in ga od leta 1997 naprej tudi vodil.

Od takrat naprej je Apple bolj ali manj zgodba o uspehu. Leta 2001 so predstavili ipode, leta 2003 so vzpostavili spletno trgovino iTunes, leta 2007 so predstavili pametne mobilnike iPhone, leta 2010 pa iPade. Konec avgusta 2011 je Jobs zaradi zdravstvenih težav odstopil s položaja glavnega izvršnega direktorja, kjer ga je nasledil Tim Cook.

Jobs se je sicer poročil leta 1991 in ima z ženo tri otroke, iz razmerja z dekletom proti koncu 70. let preteklega stoletja pa še eno hčerko.

V zadnjih letih življenja se je spopadal s hudimi zdravstvenimi težavami – zaradi raka na trebušni slinavki je leta 2004 prestal operacijo, leta 2009 pa so mu presadili jetra. Zaradi teh težav je v zadnjih sedmih letih trikrat šel na bolniško za daljše obdobje, nazadnje januarja 2011.

Jobs je v pismu upravnemu odboru in celotni Applovi skupnosti ob najavi odstopa zapisal, da je vedno pravil, da jih bo, če bo prišel dan, ko ne bo mogel več izpolnjevati dolžnosti oziroma nalog glavnega izvršnega direktorja Appla, sam prvi obvestil o tem.

“Žal je ta dan zdaj prišel,” je zapisal mož, ki je postal prepoznaven tudi po načinu oblačenja – na javnih dogodkih je namreč nastopal oblečen v modre kavbojke in črn puli ter obut v superge.

Pri tem je izrazil željo, da bi v prihodnje v podjetju deloval kot predsednik upravnega odbora in da bi ga na položaju glavnega izvršnega direktorja nasledil Cook, ki je že doslej med zdravniškimi odsotnostmi Jobsa kot vršilec dolžnosti skrbel za tekoče vodenje poslov.

 Ob vsem tem je bil Jobs prepričan, da se Apple nahaja pred svojimi najbolj svetlimi in inovativnimi dnevi. Veselil se je svojega sodelovanja pri tem v novi vlogi.

5. oktobra 2011, le en dan po predstavitvi novega iPhona 4S, je umrl zaradi zastoja dihanja, kar je bila posledica razširjenega raka trebušne slinavke.

VIR 1

VIR 2

 

Up Next

Related Posts