Strukture gnostičnih rokopisov iz Nag Hammadija

KDAJ? torek, 3. marec 2020, ob 18.00 uri

KJE? Narodni muzej Slovenije, Maistrova ulica 1, 1000 Ljubljana

 

V torek, 3. marca, vas ob 18. uri vljudno vabimo v Narodni muzej Slovenije – Metelkova (Maistrova ulica 1) na predavanje iz cikla “Prvi torek v mesecu”: Blanka Avguštin Florjanovič: Strukture gnostičnih rokopisov iz Nag Hammadija.

Odkritje pri Nag Hammadiju decembra leta 1945 daje bolj vtis legende kot resnične zgodbe. Najdeni so bili vezani rokopisi, ki niso le zelo pomembni za razumevanje avtentičnosti učenj in verovanj zgodnjekrščanskih gnostikov, ampak so izjemni tudi zaradi vpogleda v razvoj zgodovine knjige z vsemi njenimi zgodnjimi strukturnimi prvinami. Gre za kodekse, obliko knjige, kot jo poznamo še danes.
Kar trinajst najdenih kodeksov sestavlja 52 papirusnih rokopisov v koptščini. Vezani so v preproste enopolne kodekse, ki so zaščiteni z ovitkom iz kozje kože s podaljšanim sprednjim zavihkom, ki se zarobi in konča na zgornji platnici. Širše raziskave so jih umestile v 4. stoletje po Kr.

O predavateljici
Blanka Avguštin Florjanovič je konservatorsko-restavratorska svetnica v Centru za konserviranje-restavriranje knjig, papirja in pergamenta pri Arhivu Republike Slovenije. Dodiplomski študij je končala na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je leta 2002 diplomirala iz smeri bibliotekarstva in knjigarstva. Študij je nadaljevala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, kjer je leta 2011 magistrirala z nalogo Minimalni posegi na srednjeveških vezavah. Poleg formalnega izobraževanja doma se je na področju srednjeveških vezav od leta 1997 do leta 2010 izobraževala tudi pri prof. dr. Christopherju Clarksonu iz Oxforda. Najstarejše vezave jo vodijo v sodelovanje z najrazličnejšimi strokovnjaki po svetu.
Od leta 2003 svoje znanje individualno in v obliki tečajev uspešno predaja domačim in tujim konservatorjem-restavratorjem kot tudi študentom evropskega programa Erasmus. Je aktivna članica Društva restavratorjev Slovenije in članica Arhivskega društva Slovenije. Leta 2011 ji je stanovsko društvo konservatorjev-restavratorjev podelilo priznanje Mirka Šubica za opravljena konservatorsko-restavratorska dela na Dalmatinovi Bibliji.

Predavanje je del spremljevalnega programa razstave Koptske tkanine iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije.

Up Next

Related Posts