Teheranska konferenca

28. novembra 1943 se je v Teheranu začela zavezniška konferenca, kjer so se Stalin, Churchill in Roosevelt dogovorili glede nadaljnjega poteka vojne.

Leto 1943

V letu 1943 se je na bojiščih razmerje že prevešalo na stran zaveznikov. V januarju so britanske sile vkorakale v Tripolis, na vzhodnih bojiščih pa je Wermacht prehajal v defenzivo. V Tretjem rajhu so izvedli civilno mobilizacijo, saj se je Nemčija pripravljala na totalno vojno. Do pomladi je bil osvobojen Stalingrad, zgodi se bitka pri Kursku, Japonci pa zapustijo Gudalcanal. V aprilu se zgodi vstaja v varšavskem getu, ki jo nacisti v slabem mesecu s silo zadušijo. V juliju uspe zaveznikom velik podvig, saj se uspešno izkrcajo na Siciliji od koder nadaljujejo operacije za osvoboditev Apenineskega polotoka. To jim uspe do septembra, oktobra pa Italija že napove vojno Tretjemu rajhu. Nekaj tednov pred zavezniško konferenco v Teherano so enote Rdeče armade osvobodile Kijev.

Konferenca

Pogovori so potekali o prihodnji ureditvi Evrope, o bodočih mejah znotraj nje in o možni razdelitvi poražene Nemčije. Na tej konferenci so tudi sprejeli sklep, da poslej kot edino legitimno vojaško silo na področju Jugoslavije priznavajo Titovo partizansko vojsko. Stalin je največji poudarek dajal odprtju druge fronte na zahodu in po pogajanjih so prišli do dogovora, da se fronta odpre najkasneje do maja 1944. Ta dogovor je bil osnova za zavezniško izkrcanje v Normandiji junija 1944.

Drugi dogovori so še bili, da je najnevarnejši nasprotnik Nemčija in da jo je treba premagati prej kot Japonsko in ko bo rajh poražen bo SZ napadla Japonsko. Teheranska konferenca je okrepila protifašisticno koalicijo, vendar pa je obenem razkrila različne interese zahodnih in vzhodnih zaveznikov, kar je po vojni in že med njo generiralo prihajajočo hladno vojno. Churchill je predvsem razmišljal o napadu na Balkan, s čimer bi preprečil sovjetski predor na zahod. Roosevelt je hotel, da se izkrcajo v Franciji, od koder bi najlažje uničili Hitlerja. Stalinu pa se je šlo predvsem za to, da bi se fronta na zahodu sploh odprla.

Posnetek je iz angleškega dokumentarca z naslovom The Big Three in Teheran. Dokumentarec je posnela produkcijska hiša Pathe News.

Up Next

Related Posts