Thomas Jefferson

13. aprila 1743 se je rodil 3. ameriški predsednik, Thomas Jefferson.

Mladi Thomas Jefferson.Med pomembnejše dogodke njegovega predsedovanja sodi nakup Louisiane, prepoved uvoza leta 1807 in odprava Lewisa in Clarka (1804–1806).

Jefferson je bil tretji ameriški predsednik (1801-1809), glavni avtor Deklaracije neodvisnosti in eden najvplivnejših ustanoviteljev Združenih držav Amerike.

Bil je politični filozof, ki je podpiral klasični liberalizem, republikanizem in ločitev cerkve od države. Napisal je Virginijski statut o verski svobodi (1779, 1786), ki je bil osnova ustavnovnega člena prvega amandmaja Ustave ZDA.

Po njem se imenuje Jeffersonova demokracija. Bil je ustanovitelj in predsednik Demokratične republikanske stranke ZDA, ki je bila na čelu ameriške politike več kot četrt stoletja in je predhodnica današnje Demokratske stranke ZDA.

Deklaracija o neodvisnosti.Bil je tudi drugi guverner Virginie (1779-1781), prvi državni sekretar ZDA (1789-1793) ter drugi podpredsednik ZDA (1797-1801).

Poleg politične kariere je bil tudi agronom, vrtnar, arhitekt, etimolog, matematik, kriptograf, inšpektor, paleontolog, pisatelj, odvetnik, izumitelj, violinist in ustanovitelj Univerze v Virginiji. Mnogi menijo, da je bil Jefferson eden izmed najboljših predsednikov vseh časov.

Predsednik John F. Kennedy je pozdravil dobitnike 49. Nobelovih nagrad v Beli hiši leta 1962, rekoč: »Zdi se mi, da je to najbolj izjemna zbirka talentov in znanja, kar se jih je kdajkoli zbralo v Beli hiši, z eno izjemo – ko je Thomas Jefferson večerjal sam.« (»I think this is the most extraordinary collection of talent, of human knowledge, that has ever been gathered at the White House, with the possible exception of when Thomas Jefferson dined alone.«)

Krajši dokumentarec o Thomasu Jeffersonu

Daljši portret Thomasa Jeffersona

Up Next

Related Posts