Tit Flavij

30. decembra leta 39 se je rodil 10. rimski cesar Titus Flavius Vespasianus, ki je vladal v letih 79-81. Bil je član Flavijske dinastije, ki je na rimskem prestolu nasledil svojega biološkega očeta Vespazijana in s tem postal prvi cesar, ki je to storil.

Titov slavolok v Rimu. Foto: WikimediaPred prihodom na prestol je bil ugleden vojaški poveljnik, ki je med prvo judovsko-rimsko vojno služil pod poveljstvom svojega očeta v Judeji. Leto po Neronovi smrti, leta 69, je nastopilo leto štirih cesarjev. Četrti je na prestol prišel Titov oče, Vespazijan. Po njegovi razglasitvi za cesarja, 1. julija 69, je bil Tit zadolžen za zatrtje judovske vstaje. Leta 70 je oblegal in osvojil Jeruzalem in ga porušil, med drugim tudi Drugi judovski tempelj.

Za svoje zasluge pri osvojitvi Jeruzalema je bil nagrajen s triumfom in slavolokom, ki stoji še danes.

Marmorni kip Tita Flavija, ki ga hranijo v Louvreu v Parizu. Foto: WikimediaMed očetovim vladanjem je služil kot prefekt pretorijanske straže. Zapletel se je v sporno razmerje z judovsko kraljico Bereniko, hčerko Heroda Agripe. Leta 79 je na rimskem prestolu nasledil svojega očeta in bil po Svetonijevem mnenju in mnenju drugih takratnih zgodovinarjev dober vladar.

Zaradi politike sprave in pomiritve je bil zelo priljubljen. Odpravil je pregone za izdajstva. Kot cesar je najbolj znan po zaključku gradnje Koloseja. Bil je zelo radodaren vladar, kar je pozneje državi povzročilo finančne težave. Služil je v Britanji in Germaniji.

Kolosej je bil dokončan po 10 letih gradnje v obdobju vladanja Tita Flavija. Gradnjo Koloseja so obeležili z veličastnimi igrami, ki so trajale kar 100 dni. Foto: WikimediaV času njegovega vladanja sta Apenine prizadeli dve veliki  katastrofi. Leta 80 je Rim doživel hud požar, leto prej pa je  Pompeje zasul Vezuv.

Po komaj dveh letih cesarjevanja je umrl zaradi vročice. Nasledil ga je mlajši brat Domicijan.

Up Next

Related Posts