Tom and Jerry

10. februarja 1940 je svet ugledala uspešna risana serija Tom and Jerry, ki sta jo ustvarila legendarna animatorja, William Hanna in Joseph Barbera za ameriško filmsko podjetje Metro-Goldwyn-Mayer.

Pretkani mačkon Tom ter nagajivi mišek Jerry sta ena izmed najbolj prepoznavnih risanih karakterjev. Prvič sta se pojavila na današnji dan leta 1940 kot Jasper (Tom) in Jinx (Jerry) v prvi epizodi naslovljeni Puss Gets the Boot, v kateri je bil predstavljen klasičen zaplet, ki se vleče tudi preko drugih delov. Jasper se zabava z ustrahovanjem Jinx, zaradi nereda, ki ga povzroča v hiši, pa mu lastnica prične groziti s tem, da ga bo vrgla iz hiše. V devetminutni epizodi pa jezo lastnice Jinx poskuša čim bolj izkoristiti in na koncu doseže, da Jasperja res vržejo na cesto.

Istega leta je bila risanka nominirana za oskarja, vendar je nagrado dobila druga risanka istega filmskega podjetja. Animator John Carr je ustvarjalcema predlagal, da preimenujeta glavna junaka serije, prvič pa so oskarja prejeli leta 1943 z delom The Yankee Doodle Mouse. Hanna in Barbera sta do leta 1957 ustvarila 114 delov, nato pa je podjetje njun oddelek zaprlo. Ideje prepirajoče mačke ter miši pa so se poslužili drugi studii.

Za risanko je značilno, da glavna junaka redko govorita, vseeno pa sta dogajanje spremljajo različni zvoki: kihanje, jok …, ki jih je posnel Hanna, ter instrumenti. V nekaterih epizodah pa Tom poskuša osvajati mačke s svojim francoskim naglasom ter prepevanjem pesmi Louisa Jordana Is You Is or Ain’t My Baby? Tomova lastnica, ki so jo imenovali Mammy Two-Shoes, je v risanki vedno prikazana od pasu navzdol, zaradi pritožb o rasnem stereotipiziranju, pa so kasneje spremenili njeno barvo kože v belo. Hanna in Barbera sta v lastnem studiu ustvarila tudi druge znane animirane junake: Huckleberry Hound, Yogi Bear, The Flinstones, Scooby-Doo.

Up Next

Related Posts