Tom Hanks

9. julija 1956 se je v mestu Concord v Kaliforniji rodil igralec Tom Hanks, ki je zaslovel z upodobitvijo Andrewa Becketta v Filadelfiji, naslovno vlogo v Forrestu Gumpu, stotnika Johna H. Millerja v Reševanju vojaka Ryana, Michaela Sullivana v Poti v pogubo, Chucka Nolanda v Brodolomu ter profesorja Roberta Langdona v Da Vincijevi šifri. 

Thomas Jeffrey ‘Tom’ Hanks je po ločitvi staršev odraščal ob očetu, potujočem kuharju Amosu Meffordu Hanksu, ki se je znova poročil ter ločil po dveh letih. Po tretji poroki se je družina ustalila v Oaklandu, kjer je Hanks dokončal srednjo šolo – zaradi stalnih selitev je v petih letih zamenjal deset različnih šol, kjer se je udejstvoval v šolskih predstavah. Leta 1974 se je vpisal na kolidž Chabot v Haywardu. Ko si je dve leti pozneje ogledal predstavo The Iceman Cometh režiserja Eugena O’Neilla, pa je bil tako navdušen, da se je takoj prepisal na kalifornijsko državno vseučilišče v Sacramentu, kjer je študiral igro. Pozneje je sodeloval na poletnih predstavah festivala Great Lakes Theater v Clevelandu. Tri leta je poletja preživljal v znamenju igranja v predstavah njihove produkcije, pozimi pa je opravljal pomožna dela v gledališki skupini v Sacramentu. Pri 22 letih je dobil prvo nagrado v življenju, in sicer za najboljšega igralca. Šlo je za nagrado gledaliških kritikov, ki si jo je prislužil z vlogo Proteusa v predstavi Dva gospoda iz Verone. Takrat se je tudi preselil v New York s producentko in igralko Susan Jane Dillingham, s katero se mu je leta 1977 rodil prvorojenec.

Prvo manjšo vlogo je leta 1980 dobil v nizkoproračunski grozljivki He Knows You’re Alone, potem pa je zaigral v glavni vlogi televizijske serije Bosom Buddies. V letih, ki so sledila, je igral v zelo priljubljenih serijah. Njegova igra v seriji Srečni dnevi je naredila močan vtis na mladega igralca in režiserja Rona Howarda, ki mu je leta 1984 namenil glavno vlogo v svojem filmu Splash. V času zakonske krize je dobil vlogo v filmu Volunteers, ponovno pa se je srečal z Rito Wilson, igralko, ki jo je spoznal na snemanju serije Bosom Buddies, in se z njo kasneje tudi poročil. Fantazijska komedija Big o 35-letniku, ujetem v telesu najstnika mu je leta 1989 med drugim priskrbela nagradi saturn in zlati globus, nominiran pa je bil tudi za oskarja v kategoriji najboljšega glavnega igralca. Toda na najprestižnejši zlati kipec v filmski industriji je moral počakati še pet let. Osvojil ga je za vlogo Andrewa Becketta, homoseksualca, obolelega za aidsom, ki ga je odlično upodobil v drami Philadelphia. Leto kasneje mu ga je prinesla tudi vloga duševno zaostalega Forresta Gumpa v istoimenski drami. Njegovih deset najboljših vlog si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Up Next

Related Posts