Tomaž Cerkovnik, reprezentant zlatih smučarskih časov

Na današnji dan leta 1960 se je rodil alpski smučar Tomaž Cerkovnik. V svetovnem pokalu je nastopal skupaj z Bojanom Križajem, Rokom Petrovičem, Juretom Frankom, Boris Strelom in drugimi.

Cerkovnik je prvi večji športni uspeh dosegel leta 1979, ko je kot smučar Olimpije osvojil naslov državnega prvaka v kombinaciji. Najboljši je bil predvsem v slalomu in tudi v kombinaciji. Na svetovnem prvenstvu leta 1982 v Schladmingu je v kombinaciji zasedel 12. mesto, v slalomu pa je bil 14. Na olimpijskih igrah v Sarajevu je leta 1984 v slalomu zasedel 11. mesto, leto zatem pa je športno pot šest sezon nadaljeval med poklicnimi smučarji v Združenih državah Amerike in tudi tam večkrat stal na zmagovalnih stopničkah.

Z bogatimi izkušnjami, ki si jih je nabral v Ameriki, je v prvi polovici 90-ih let prejšnjega stoletja kot specialist za alpske discipline vodil slovensko moško reprezentanco in bil z njo zlasti uspešen na olimpijskih igrah leta 1994.

Leta 1994 je dobil Bloudkovo nagrado. Ni sprejel ponudbe Toneta Vogrinca, daLogo ZOI Sarajevo 1984. Foto: Wikimedia ga Cerkovnik zamenja kot direktorja smučarskih reprezentanc.

Zelo se je izkazal tudi kot televizijski komentator. Z Igorjem E. Bergantom sta na Televiziji Slovenija šest let, med leti 1995 in 2002, skrbela za nepozabne prenose tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju.

26. julija 2004 je umrl za posledicami kapi med dopustom na Hvaru.

 

Vir:

Wikimedia, RTV Slo

Up Next

Related Posts