Tovarišice in tovariši! Dovolite nam, da vam čestitamo …

Gorenjski muzej vas vljudno vabi na odprtje razstave

Tovarišice in tovariši! Dovolite nam, da vam čestitamo …

Kdaj? V petek, 5. aprila 2019, ob 18. uri.

Kje? V Muzeju Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici.

Z razstavo želi Gorenjski muzej obeležiti 40. obletnico gradnje Kulturnega doma Joža Ažmana in Muzeja Tomaža Godca. Odprtje razstave na simboličen način napoveduje »Mesec bohinjske kulture«, v okviru katerega se bodo z najrazličnejšimi dejavnostmi predstavila  vsa kulturna društva, ki delujejo v Občini Bohinj.  Dogodki se bodo zaključili 1. maja s prvomajsko budnico in slovesnostjo pred Kulturnim domom Joža Ažmana.

Josip Broz Tito je bil prvič v Bohinju že leta 1939, ko je v rojstni hiši Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici meseca marca potekal sestanek, ki je bil pogoj, da je kasneje lahko postal generalni sekretar CK KPJ. Naslednji njegov obisk imamo ponovno zabeležen leta 1952, ko se je v Bohinjski Bistrici srečal s slovenskimi pionirji s Svobodnega tržaškega ozemlja. Tuje državnike in delegacije je predvsem v poletnih mesecih vodil v hotel Zlatorog v Ukancu. Obisk Bohinja so popestrili z izleti na Vogel, ogledom smučarskih skokov ali sprehodom ob Bohinjskem jezeru. V Bohinju je med drugimi gostil egiptovskega predsednika Gamala Abdela Naserja, etiopskega cesarja Haileja Selassija, Nikito Hruščova, predsednika Demokratične ljudske republike Koreje Kim Il Sunga. Tudi v času dopusta je Tito rad obiskoval različne gorenjske kraje in planine ali se sproščal ob lovu na Pokljuki.

Njegov zadnji obisk Bohinja in s tem tudi Gorenjske je bila udeležba na seji CK ZKJ maja leta 1979, ko je bilo 1. maja v Bohinjski Bistrici jubilejno zasedanje CK ZKJ, s katerim so praznovali 40 let od sestanka, ki se je leta 1939 odvijal v Muzeju Tomaža Godca. Ob tej priliki so v rojstni hiši Tomaža Godca uredili muzej. Napovedano zasedanje pa je pospešilo tudi vsa dotedanja prizadevanja in želje krajanov po gradnji novega kulturnega doma. Izveden  je bil občinski referendum, na katerem se je 86,9 % občanov iz Nomenja, Bitenj, Raven, Bohinjske Bistrice, Nemškega Rovta, Savice, Kamenj, Polj in Ribčevega Laza odločilo za finančni samoprispevek k gradnji kulturnega doma. 1. maja leta 1979 je bil Bohinj slavnostno okrašen za Titov prihod. Že prej so potekala kulturna in taborniška srečanja, na večer pred slavnostno sejo pa so pred novim Družbenim centrom odkrili spomenik ljudske vstaje in boja proti okupatorju. Po vsej Gorenjski je zagorelo več kot štirideset kresov, od Bleda do Bohinja so viseli transparenti, na hišah zastave. Na prireditvenem prostoru ob Domu Joža Ažmana so se zbirale kulturne skupine, pevski zbori, folkloristi, šolska mladina, ljudje so prihajali z rdečimi nageljni v gumbnici in z zastavicami v rokah.

Kustos France Benedik je vodil Tita po Muzeju Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici.

Vabljeni, da obiščete Muzeje v Bohinju in se udeležite odprtja razstave.

Up Next

Related Posts