Umrl Matija Jama, največji popotnik med slovenskimi impresionisti

6. aprila 1947 je umrl slovenski slikar in ilustrator Matija Jama, ki velja za največjega krajinarja med slovenskimi impresionisti.

PortretMatija Jama se je rodil 4. januarja 1872 v Ljubljani. Skoraj polovica svojega življenja je preživel na tujem. V Ljubljano se je preselil leta 1924. Tu je v starosti 75 let tudi zaključil svojo življensko pot v tostranstvu.

Jama se je šolal v Zagrebu in Münchnu. Bil je velik popotnik, saj je nekaj časa potoval z bivalnim vozom. Tako je slikal v nemških, avstrijskih in nizozemskih vasicah. Ko se je po letu 1924 ustalil v Ljubljani, je večkrat odšel slikat na Bled, v Volčji Potok, Belo krajino.

V svojem delu in po prepričanju je ostal zvest impresionističnim načelom – raziskoval je optično zaznavanje sveta. Upodabljal je predvsem krajine in vedute. Znani so njegovi ciklusi krajinskih motivov, figuralne kompozicije, portreti in avtoportreti. Leta 1938 je bil skupaj z Rihardom Jakopičem izbran za rednega člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Njegova dela so Vrbe, Hiše v snegu, Krave na Kolpi, cikla Šenklavž in Kolo.

Med letoma 1929 in 1935 je nastala serija devetih slik s šenklavškim motivom, ki si ga je Jama lahko ogledoval skozi okno mansardnega ateljeja v petem nadstropju Souvanove hiše na Mestnem trgu. Slika Šenklavž z Robbovim vodnjakom je nastala okoli leta 1936 in je zadnja slika v seriji. Gre za največjo sliko, ki je bila naročilo Rezultat iskanja slik za jama šenklavž z robbovim vodnjakomtedanje banovinske uprave. Jama je v njej združil tri pomembne ljubljanske Rezultat iskanja slik za souvanova hiša mestni trg ljubljanaspomenike: Magistrat, Robbov vodnjak in zahodno pročelje baročne stolnice z mogočnima zvonikoma.

Kolo je morda ena zadnjih Jamovih velikih slik. Bele belokranjske noše z rdečo vezenino v sončni pokrajini so samo realističn variacija secesijskih muz in vil v belih tančicah v svetih gajih in na rajskih poljanah. Jama tu naniza dekliške figure v razposajanem plesu, kar je v nasprostju z načinom življenja Belokranjcev, zatopljenih v delo. Razgibanost plesnega kroga z letečimi krili in nagibi teles je ujeta v vzporedni niz planov, ki sledijo slikovni površini. Na ta način avtor ustvari optično poglabljanje prostora.

Rezultat iskanja slik za jama kolo

Dela Matije Jama lahko poiščete v virtualni galeriji, ki jo je pripravila Narodna galerija.

Viri in literatura:

Up Next

Related Posts