V Rogaški Slatini do konca avgusta na ogled razstava Rogaška Slatina skozi objektiv fotografa Josipa Pelikana

Od torka, 20. junija 2023, je na kostanjevem drevoredu v zdraviliškem parku v Rogaški Slatini na ogled razstava Rogaška Slatina skozi objektiv fotografa Josipa Pelikana. Z njo obeležujemo 100. obletnico prihoda Josipa Pelikana v ta zdraviliški kraj.

Na razstavi, ki je nastala v sodelovanju MnZC in JZ za turizem in kulturo Rogaška Slatina, je na ogled 160 fotografij, ki prikazujejo utrinke in raznovrstne dogodke med obema vojnama. Leta 1923 si je namreč pri hotelu Pošta postavil stekleni fotografski atelje, v katerem je ustvarjal do konca II. svetovne vojne, v 60. letih 20. stoletja pa so atelje porušili.

Poleg številnih ateljejskih in promenadnih portretov, so na razstavi ogled fotografije domačinov ter zdraviliških gostov ob vrelcih Donat in Styria, številne fotografije parka, arhitekture in panorame Rogaške Slatine, razstava steklarskih izdelkov, športnih tekmovanj, obisk bana Dravske banovine Marka Natlačna, dogodki med nemško okupacijo med drugo svetovno vojno ter kolorirane razglednice.

V spomin na izjemno fotografsko kariero Josipa Pelikana in prikaz, kako je fotografija izgledala nekoč, bomo v sklopu razstave dvakrat izvedli poseben dogodek, poimenovan Pelikan potujoči atelje. Kostumiran fotograf bo v potujočem ateljeju ustvaril portretno fotografijo v sodobni fotografski tehniki s pridihom nostalgije, k čemur bodo pripomogli tudi modni dodatki iz 20. stoletja. Fotografirali se boste lahko v zdraviliškem parku v Rogaški Slatini v soboto, 24. junija 2023, med 10. in 12. uro ter v petek, 25. avgusta 2023, prav tako med 10. in 12. uro. Vabljeni!

Razstava je na ogled do 31. avgusta 2023.

Utrinke z odprtje si lahko ogledate na tej povezavi (klik!).

Up Next

Related Posts