Valentina Tereškova

16. junija 1963 je Valentina Terešekova, generalka, kozmonavtka ter herojinja Sovjetske zveze, kot prva ženska poletela v vesolje z odpravo Vostok 6. 

Valentina Tereškova, rojena 6. marca 1937, je po končani šoli delala v tovarni gum, nato pa se je odločila za študij inženirstva. V lokalnem letalskem društvu se je izurila v padalstvu, kar ji je pomagalo pri prijavi na razpis za ženski polet v vesolje. Pogoj je namreč bi, da je bila kandidatka mlajša od 30 let, manjša od 170 cm ter lažja od 70 kg. Med 400 prijavljenimi so izbrali tudi 26-letno tekstilno delavko iz Jaroslavlja, k izboru je pripomoglo tudi to, da je bila delavskega izvora ter hči vojnega heroja, ki je kot tankist umrl v vojni s Finsko.

Po končanem urjenju so se novembra 1962 odločili, da bodo prvi ženski polet opravili marca ali aprila. Sprva je bilo mišljeno, da bi v vesolje poleteli dve plovili Vostok 5 in Vostok 6, na krovu obeh pa bi bila ženska. Marca 1963 so načrt spremenili, tako je prvi v vesolje poletel Valerij Bikovski, druga pa Valentina Tereškova. Na tridnevni misiji je 48-krat obletela Zemljo in izvedla vrsto poskusov, kako pot v vesolje vpliva na žensko telo.

Med poletom sta se oba Vostoka približala na manj kot 5 km, pri čemer sta se oba kozmonavta po radijski zvezi pogovorila z voditeljem Sovjetske zveze Hruščovom. Čeprav je bilo Tereškovi med poletom večinoma neprijetno, tako kot pri slabosti, je bil polet Tereškove tudi v propagandne namene pri dokazovanju enakopravnosti žensk. S poletom tedaj 26-letne Valentine Vladimirovne Tereškove je Sovjetska zveza v vesoljski tekmi z ZDA dosegla novo “zmago”, potem ko je leta 1957 prva v vesolje že poslala umetni satelit in leta 1961 Jurija Gagarina kot prvega človeka. Komunistična Sovjetska zveza se je tako hvalila, da je na tem področju naprednejša od ZDA, ki so svojo prvo astronavtko – Sally Ride – v vesolje poslale šele dvajset let pozneje – leta 1983. Sicer so tudi Rusi naslednjo kozmonavtko, Svetlano Savicko v vesolje poslali šele leta 1982, potem pa leta 1997 le še Jeleno Kondakovo.

Uspešen polet je Tereškovi prinesel status herojinje, bila pa je tudi najbolj priljubljena ženska v Sovjetski zvezi. Hruščov jo je poročil z Andrianom Nikolajevim, prav tako kozmonavtom. Po poletu se je Tereškova posvetila študiju, povzpela pa se je tudi v vrh komunistične partije in je bila od leta 1971 do 1989 vseskozi članica centralnega komiteja in Vrhovnega sovjeta Sovjetske zveze. Kljub razpadu komunističnega režima in države je Tereškova ostala eno najuglednejših imen Rusije. Leta 2011 se je vrnila v politiko in je kot članice Putinove Združene Rusije postala poslanka v dumi.

Vir: RTV

Up Next

Related Posts