Vinko Bitenc

Pisatelj, pesnik in dramatik Vinko Bitenc se je rodil na današnji dan leta 1895 v Podgori, ki je zdaj del Šentvida pri Ljubljani.

Na ljubljanskem konservatoriju je študiral dramsko igro in režijo, pesmi pa je začel pisati že v gimnazijskih letih in jih objavljati v revijah »Zora« in »Preporod«. Med prvo svetovno vojno je bil vojak na Poljskem in to obdobje je močno odmevalo v njegovem literarnem delu: v kratkem romanu »Sončne pege«, v enajstih kratkih zgodbah o vojni in njenih posledicah ter v pesmih iz tistega časa.

Pred drugo svetovno vojno je objavljal v otroških listih »Zvonček«, »Mlado jutro«, »Mladi Slovenec«, »Vrtec« in »Naš dan«, ki ga je dlje časa tudi urejal. Njegovo najbolj znano delo za otroke je lirična pravljica »Zlati čeveljčki«, ki je bila prirejena tudi za televizijsko predvajanje. Po drugi svetovni vojni je Vinko Bitenc sodeloval pri različnih revijah, napisal nekaj radijskih iger ter v esperantskih revijah objavljal svoja izvirna delaV. Bitenc: Zlati čeveljčki. Foto: bukla.si ter prevode slovenskih ljudskih in partizanskih pesmi. Vse svoje življenje je posvetil pisateljevanju, pesnjenju in dramatiki v slovenskem jeziku in esperantu. Umrl je 21.7.1956 v Zagrebu.

 

Vir:

Radio Prvi, Wikimedia

Up Next

Related Posts