Vitrina meseca Magična moč antičnega stekla

V avli Mestne hiše (Glavni trg 4, Kranj) je na ogled Vitrina meseca Magična moč antičnega stekla in usodna nemoč ptujskih zaprtih dediščinskih zakladov.

Razstavo z dragocenimi steklenimi najdbami si lahko ogledate do konca maja 2018.

Vitrina meseca Magična moč antičnega stekla je namenjena kratki predstavitvi antičnega stekla sodobnemu človeku, ki le stežka dojame, da se je steklarstvo – vključno s številnimi tehnikami izdelave in okraševanja – pojavilo pred domala štirimi tisočletji. V rimski dobi se je steklo z izumom pihalne pipe in rabo okenskih šip spremenilo v potrošni, reciklirani material. Hkrati pa je antično steklarstvo z luksuznimi izdelki dosegalo in v marsičem tudi presegalo sodobno steklarsko obrt.

Ali veste?

  • V rimski dobi se je steklo z izumom pihalne pipe in rabo okenskih šip spremenilo v potrošni, reciklirani material.
  • Steklo je bilo prva “umetna” masa, čudežni izdelek človeških rok.
  • Ptuj se ponaša z eno najbogatejših arheoloških zbirk in stekleni predmeti so le eden od biserov njegove izjemne dediščine.
  • V klinopisnih tekstih iz Mezopotamije je opisan postopek izdelovanja stekla.
  • Že Plinij Starejši je v svojem enciklopedičnem delu Historia naturalis pisal, kako je prišlo do izuma stekla.
  • Več zanimivih dejstev pa boste odkrili z ogledom vitrine meseca in obiskom Gorenjskega muzeja.

Predstavitev arheološke dediščine antičnega steklarstva je nastala v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Ptuj, Pokrajinskim muzejem Celje, Tolminskim muzejem, Goriškim muzejem in Pokrajinskim muzejem Koper. S pričujočo vitrino meseca želijo opozoriti “tudi na ptujske arheološke zbirke, ki zaprte v depojih ne pomenijo le sramoste za mesto in vso slovensko javnost: so potencialni kapital, za katerega sdo opehearjene številne generacije.” Vitrino meseca je koordinirala oziroma pripravila ddr. Verena V. Perko, kustodinja Gorenjskega muzeja, ki je še zapisala: “Ob letu kulturne dediščine je treba še posebej glasno opozarjati, da je preteklost neizbrisen del sedanjosti in presodnega pomena pri porojevanju negotove prihodnosti.”

Vir:

  • Verena V. Perko, Mojca V. Gojkovič, Mojca Š. Bulovec: Magična moč antičnega stekla in usodna nemoč ptujskih zaprtih dediščinskih zakladov. Kranj: Gorenjski muzej, 2018.
Up Next

Related Posts