Vladarica Katarina Velika

Katarina Velika, ruska cesarica, je bila ena od najmočnejših in najvplivnih žensk v zgodovini. Katarina je bila predvsem pametna, močna, inteligentna in pogumna vladarica. Čas Katarine Velike je za Rusijo zlato obdobje, saj je razsvetljeni Katarini uspelo spraviti Rusijo na vrh Evrope.

Katarina je znana predvsem po svojih ljubimcih – imela naj bi jih toliko kot zbirk umetniških del ter nizov vojških zmag. Njen zakon namreč ni bil srečen. Peter žene ni hotel sprejeti, do nje se je vedel čudaško in jo poniževal. Tako se je začela ukvarjati z ljubimci in branjem.

Najbolj zanimiva stvar glede Katarine Velike je, da je bila ruska cesarica brez ene same kaplje ruske krvi. Rodila se je kot nemška princesa Sofija Avgusta Frederika von Anhalt-Zerbst-Dornburg. Ko se je 15-letna Sofija poročila z ruskim prestolonaslednikom Petrom Fedorovičem je sprejela rusko pravoslavno vero in se preimenovala v Katarino Aleksejevno Rusko.

Kako ji je uspelo doseči tako velik uspeh? Katarina je vladala prosvetljeno in je sama sebe imela za »filozofa na prestolu«. Z naklonjenostjo je gledala na evropsko razsvetljenstvo in si dopisovala z mnogimi velikimi umi tistega časa, vključno z Voltaireom, Diderotom in d’Alembertom. Spodbujala je znanost, politiko in vojsko; v njenem času so delovali književnik in naravoslovec Lomonosov, matematik Euler, nepremagljivi general Suvorov, politik, vojskovodja (in Katarinin ljubimec) Potemkin ter drugi. Sprostila je cenzuro in vzpodbujala izobraževanje plemstva in srednjega razreda prebivalstva.

 

Up Next

Related Posts