Waffen-SS v boju proti slovenskim partizanom

KDAJ? četrtek, 5. 3. 2020, ob 13.00

KJE? Arhiv Republike Slovenije (1. nadstropje), Zvezdarska 1, 1000 Ljubljana

 

Redno mesečno predavanje meseca marca nas bo popeljalo v čas druge  svetovne vojne. Zgodovinar, obramboslovec in teolog dr. Klemen Kocjančič  bo na podlagi ohranjenega arhivskega gradiva, ki ga hrani osrednji  slovenski državni arhiv, predstavil in analiziral delovanje Waffen-SS proti slovenskim partizanom.

Predavanje z naslovom Waffen-SS v boju proti slovenskim partizanom bo v četrtek, 5. marca 2020, ob 13. uri v prvem nadstropju Arhiva Republike Slovenije na Zvezdarski 1 v Ljubljani.

Predaval bo dr. Klemen Kocjančič.

O vsebini:
Med drugo svetovno vojno je nemški okupator za okupacijo slovenskega (etničnega) ozemlja uporabil tudi enote in ustanove Waffen-SS. Waffen-SS  je bila paravojaška formacija nacistične stranke, ki je bila v času vojne  podrejena nemškim oboroženim silam in kot taka uporabljena tako na frontah  kot v boju proti odporniškim gibanjem.  Predavatelj bo na podlagi ohranjenega arhivskega gradiva predstavil  izbrane enote in ustanove Waffen-SS, ki so delovale proti slovenskim  partizanom na ozemlju današnje Republike Slovenije in na slovenskem  etničnem ozemlju (današnje Avstrije in Italije). S pomočjo arhivskega  gradiva, ki ga hrani Arhiv Republike Slovenije, je mogoče predstaviti in  analizirati delovanje zadevnih enot in ustanov ter njihov vpliv na razvoj  druge svetovne vojne na Slovenskem.

Up Next

Related Posts