Walter Tyler

15. junija 1381 je umrl Wat oz. Walter Tyler, vodja kmečkega upora v Angliji ki se je s skupino upornik iz Canterburya zoperstavil davkom ter zahteval ekonomske in socialne spremembe. Sprva je upor doživljal uspeh, dokler niso uradniki, lojalni kralju Richardu II., med pogajanji pri Smithfieldu Tylerja ubili. 

O življenju Wata Tylerja pred uporom ni veliko znanega. Njegovo krstno ime je bilo Walter, o priimku pa obstaja predlog, da ga je dobil po svojem delu: krovec. Pred uporom je živel v Kentu, v nekaterih virih pa se pojavljajo kraji Dartford, Deptford in Maidstone.

Upor so maja 1381 sprožili davki, ki so predvidevali obdavčenje vsakega odraslega, ne glede na premoženjski status. Podložniki so zahtevali tudi povečanje svobode ter socialne reforme, vsak delavec pa bi se lahko sam odločil za delodajalca. Izražene pa so bile tudi želje po ukinitvi tlačanstva ter rigidni socialni razdeljenosti. Vstaje so se pojavile po celotnem ozemlju, največ pa jih je bilo skoncentriranih v Essexu ter Kentu. Med upornimi mislimi so znane tudi izjave Johna Balla, radikalnega duhovnika, ki je trdil, da bi morali biti vsi ljudje obravnavani enako, saj gre za potomce Adama in Eve.

Kako se je Wat Tyler pridružil uporu ni znano, vir iz 16. stoletja pa omenja Johna Tylerja, ki naj bi bil začetnik upora. Maščevati se je namreč želel zaradi dobrega imena svoje hčere, ki naj bi jo pobiralec davkov  zlorabil. Ni bil še najden dodaten vir, ki bi potrdil povezavo med Johnom in Watom Tylerjem, znano pa je, da se Wat v dokumentih iz junija 1831 že omenja kot vodja kentskih upornikov.

13. junija 1381 so si uporniki utrli pot v London; kjer so napadli civiliste, uničili uradne knjige, izpustili zapornike ter pobijali predvsem posameznike, za katere so menili, da so povezani s kraljevo oblastjo. 14-letni kralj je na dejanja upornikov odgovoril z organizacijo sestanka, z uporniki se je sestal naslednji dan ter se dogovoril o določenih spremembah, uporniki pa naj bi ostali nekaznovani. Nekateri so se s predlogom strinjali, Tyler pa ni želel popustiti.

Tako se je 15. junija 1381 ponovno sestal s kraljem, tokrat pri Smithfieldu. Po mirnem začetku je prišlo do nesoglasij, ki naj bi jih povzročilo Tylerjevo neprimerno obnašanje ter napad na kraljevega služabnika. Med prerivanjem so upornika zabodli, kljub temu pa mu je uspelo pobegniti. Med begom je padel s konja ter bil deležen oskrbe, nato pa so ga oblasti izsledile in ga istega dne tudi obglavile; s smrtjo voditelja pa se je končal tudi kmečki upor.

Vir: Wikipedia

 

 

 

Up Next

Related Posts