Začele so se počitnice!

Radost za otroke in skrb za starše, ki ne vedo, komu bi za ta čas prepustili svoje potomce, da se jim ne bi po glavi podile lumparije. Včasih so bili bolj prepuščeni naravi, ki je igrala večjo vlogo kot danes. Tako so bila recimo kmečka opravila tista, ki so krojila šolski urnik in koledar, danes pa je šolski koledar tisti, ki narekuje ritem našega življenja. Kako so počitnice preživljali nekoč?

Po besedah Marjetke Balkovec Debevec, muzejske svetnice v Slovenskem šolskem muzeju, je to osnovna ugotovitev, ki jo danes pozabljamo. “V preteklosti je na Slovenskem prevladovalo kmetijstvo, večina prebivalstva je bila kmečkega, kar je pomenilo, da se je šola s šolskim urnikom in koledarjem prilagajala kmečkim opravilom.

Danes je to povsem drugače – naš življenjski ritem določa šolski koledar, temu pa večina prebivalstva prilagaja svoj letni koledar življenja in dela. Seveda je bil za to potreben dolg proces, učitelji so starše opozarjali, kako pomembna je šola, jih prepričevali, naj otrokom dovolijo, da se učijo, da niso pomembna le kmečka opravila.”

Več pa v prispevku na povezavi.

Up Next

Related Posts