Začetki reformacije in protestanti v »slovenskih deželah« 16. stoletja

KDAJ? torek 18. april 2017, ob 19.00 uri

KJE? Ljubljanski grad (Grajsko gledališče), Grajska planota 1, Ljubljana

 

Luthrove ideje in delovanje niso bili brez korenin in predhodnikov in tudi v svojem času Luther ni bil sam. Kaj je bilo v njegovih spoznanjih in delu tako novega, (za)kaj je odmevalo in osvajalo duha in srca ljudi? Kakšno je bilo novo razumevanje evangelija, vere, milosti, svobode? Kakšna je bila nova podoba Boga? Kakšno je bilo novo samorazumevanje človeka in v kakšnem smislu je vse to bilo novo?

Vsi poznamo slovenske protestante 16. stoletja, ki so zaslužni za slovenski knjižni jezik in nastajajočo slovensko samozavest: Trubarja, Krelja, Dalmatina, Bohoriča. Toda kdo in zakaj je v takratnih »slovenskih deželah« omogočil in podpiral njihovo delo: kdo so bili takrat luterani na Slovenskem? In zakaj o njih tako malo vemo?

Ljubljanski grad je pravo mesto in izziv, da spregovorimo o Luthru ter da posvetimo pozornost tudi takratnemu plemstvu in meščanstvu: večina plemstva in dobršen del meščanov na Slovenskem je bil luteranski. Kaj jim je v duhu reformacije ponujala prenovljena in »očiščena« krščanska vera in cerkev, česa jih je osvobodila in kaj jim je odvzela, k čemu jih je zavezala in s čim jih je obremenila? Kaj je vplivalo na njihove osebne opredelitve in usode, kakšne so bile posledice le-teh za nadaljnjo slovensko zgodovino?

Dr. Marko Kerševan je zaslužni profesor ljubljanske univerze; do upokojitve leta 2010 je predaval sociologijo religije in primerjalno religiologijo na filozofski fakulteti. Je glavni urednik »Stati inu obstati: revije za vprašanja protestantizma« in avtor ali urednik številnih knjig, kot so Religija in slovenska kultura (1989), Protestantizem (Poligrafi 2001/21-22), Protestanti(sti)ka (2011).

Dr. Nenad H. Vitorović se je v okviru raziskovalnih projektov ukvarjal z odnosom sodobnih protestantskih cerkva do nekaterih bistvenih potez (post)modernosti, kot so sekularizem, egalitarizem, pluralizem in multikulturalizem. Je prevajalec Luthrovih nemških besedil, ki so objavljena v Izbrani spisi (2001), ter namestnik odgovornega urednika revije »Stati inu obstati«.

Predavanje je del projekta Luther in slovenski protestanti.

Predsednik častnega odbora v počastitev 500. obletnice začetka protestantskega gibanja in reformacije je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Cena vstopnice:

– odrasli: 3,00 €

– dijaki, študenti, upokojenci: 2,00 €

Prodaja vstopnic: prodajna mesta na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si.

Za obisk predavanja priporočajo vožnjo s tirno vzpenjačo; z nakupom vstopnice si zagotovite znižano ceno povratne vozovnice.

Up Next

Related Posts