Poslednja znana fotografija Nikole Tesle

Nikola Tesla je umrl 7. januarja 1943 v New Yorku star 86 let. Poslednja fotografija elektroinženirja je bila posneta le nekaj dni pred tem. Njegovo telo je našla sobarica v hotelu New Yorker, ko se je odločila vstopiti v njegovo sobo kljub znaku »ne moti«, ki ga je Tesla obesil na kljuko dva dni pred tem. Mrliški oglednik je zaključil, da je Tesla umrl zaradi arterijske tromboze.

Zadnja fotografija Nikole Tesle. Foto: Vintage Everyday

Zadnja fotografija Nikole Tesle. Foto: Vintage Everyday

Dva dni zatem je FBI zaukazala varuhu za imetje tujcev, da zaseže celotno Teslino imetje, čeprav je bil ameriški državljan. John G. Trump, profesor na univerzi M.I.T. in poznan elektrotehnik, sicer pa stric zdajšnjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je takrat deloval kot svetovalec v raziskovalnem komiteju Odbora za nacionalno varnost, je Teslino imetje analiziral. Po tridnevni preiskavi je izdal poročilo, v katerem je zatrdil, da imetje ne vsebuje ničesar, kar bi bilo lahko nevarno v rokah sovražnika. Med drugim je zapisal:

»Teslino razmišljanje in napori so bili v zadnjih 15 letih usmerjeni v špekulacije, filozofsko razmišljanje in promocijsko delovanje, ki so se usmerjali predvsem v produkcijo in brezžičen prenos energije. Vendar pa [zapisi] ne vsebujejo novih, trdnih principov ali metod, po katerih bi lahko dosegli takšne rezultate.«

10. januarja 1943 je župan mesta New York, Fiorello La Guardia, na radiu WNYC ob violinski spremljavi skladb Ave Marie in Tamo daleko prebral govor, ki ga je napisal slovensko-ameriški pisatelj Louis Adamič. 12. januarja se je v katedrali Svetega Janeza Božjega pogrebne slovesnosti z državnimi častmi udeležilo dva tisoč ljudi. Po maši so Tesline posmrtne ostanke prepeljali na pokopališče Ferncliff v Ardsleyu v New Yorku, kjer so jih nato kremirali. Naslednji dan je sledila še druga pogrebna slovesnost, ki so jo vodili duhovniki iz Kapele Trojici, današnje srbske ortodoksne cerkve Svetega Save v New Yorku.

Vir: Vintage Everyday

Up Next

Related Posts