Zadnji koncert skupine The Beatles

30. januarja 1969 je v Londonu, na strehi hiše Apple Corps, skupina The Beatles odigrala svoj zadnji koncert.

The Beatles so bili britanska rock skupina, ki je nastala v Liverpoolu leta 1960. Zasedbo so tvorili John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr in George Harrison, veljajo pa za najbolj vplivno in uspešno skupino rock ere. Pri ustvarjanju glasbe so se posluževali inovativnih pristopov in nekonvencionalnih tehnik snemanja. Žanrsko so se pomikali vse od popa, psihadelije, hard rocka pa do indijske glasbe. V skladbe so vključevali tudi prvine klasične glasbe, predvsem pa so koreninili v rock and rollu in beatniški glasbi.

The Beatles z leve proti desni: John Lennon, Ringo Starr, Paul McCartney in George Harrison.So najbolj prodajana skupina vseh časov. Do danes so prodali več kot 600 milijonov plošč, uspelo se jim je več kot petdesetkrat uvrstititi na ameriški lestvici najbolj prodajanih singlov Hot 100, od tega so dvajsetkrat zasedli prvo mesto.

Njihovo izredno popularnost so poimenovali “beatlomanija”, vendar je skupini s sofisticiranim glasbenim razvojem, ki je v večini potekal pod kretivnim ustvarjanjem Lennona in McCarneya, uspelo pridobiti tudi bolj zahtevne glasbene poslušalce. V 60. letih so tako postali utelešenje idealov družbenih skupin, ki so bile naravnane izrazito proti establišmentu.

Skupina se je sprva imenovala Silver Beetles, kasneje so se preimenovali v The Beatles. Na začetku svoje glasbene poti so igrali po manjših lokalih in na zabavah. V obdobju 1960-1961 so se kalili v Hamburgu, kjer so izoblikovali svoj rock ‘n’ roll slog. V tem obdobju so spoznali menedžerja Briana Epsteina, ki je odločilno vplival na njihov imidž in glasbo. Njihova slava se je začela leta 1962 s pesmijo »Love Me Do«, ki se je povzpela na vrh glasbenih lestvic. Kot petnajstletnik jo je napisal Paul McCartney. Logo Apple Corps Ltd (jabolko Granny Smith) na moč spominja na logo računalniškega podjetja Apple, le da je ta nastal 9 let pozneje in zato tudi izgubil tožbo proti londonskemu podjetju, zaradi kršite zoper blagovne znamke.Najprej so jo izdali na mali plošči, leta 1963 pa tudi na albumu Please, Please me. Leta 1963 se je v Veliki Britaniji že pričela Beatlomanija, množice navdušenih poslušalk so na koncertih vreščale in padale v nezavest. Leta 1964 se je histerija po nastopu v TV-oddaji Eda Sullivana razširila tudi v ZDA in drugod po svetu, kjer so nastopali.

Zanjič skupaj v svoji hiši

Zadnji koncert se je zgodil v – oziroma na – hiši Apple Corps Ltd, ki je multimedijsko podjetje, ustanovljeno leta 1968 v Londonu. Ustanovili so ga Beatli. Glavni oddelek je založba Apple Records, ki je bila ustanovljena istega leta. Ostali oddelki vključujejo še Apple Electronics, Apple Films, Apple Publishing in Apple Retail. Konec 60. let je bil sedež podjetja v zgornjih nadstropjih stavbe na ulici Baker Street 94, kasneje na ulici Wigmore Street 95, končno pa se je prestavil na ulico Saville Row 3, kjer se je zgodil tudi zadnji koncert. Stavba na tem naslovu je bila znana tudi kot “Apple Building”, kjer je domoval tudi Apple Studio.

Koncert na strehi

Tako imenovani “strešni koncert” je bil torej zadnji skupni nastop članov skupine. 30. januarja 1969 so se podali na streho svoje multimedijske hiše skupaj s klaviaturistom Billyem Prestonom. Londončane so presenetili z improviziranim 42 minutnim setom, kjer so odigrali pet skladb v devetih poskusih, potem pa jim je policija naročila, da naj znižajo glasnost. Posnetki s koncerta so bili kasneje uporabljeni v dokumentarcu Let it be, izdanega leta 1970.

Takole se je iz strehe zaslišala skladba Don’t Let Me Down. Mimoidoči so bili navdušeni.

Up Next

Related Posts