Zgodnja metalurgija bakra in zlata

KDAJ? Četrtek, 20. 2. 2020, ob 17.00

KJE? Narodni muzej Slovenije, Muzejska ulica 1, 1000 Ljubljana

 

Danes, v četrtek, 20. februarja, vas ob 17. uri vljudno vabimo v Narodni muzej Slovenije (Muzejska ulica 1) na predavanje ob razstavi Ko zapoje kovina. Tisočletja metalurgije na Slovenskem:

Peter Turk, Žiga Šmit: Zgodnja metalurgija bakra in zlata

Na predavanju bodo orisane poglavitne etape na poti od najstarejše metalurgije kovinskih predmetov v jugovzhodni Evropi do njihove prve in postopno vse številnejše uporabe na ozemlju Slovenije.

Metalurgija bakra se je dobro tisočletje po najstarejših sledovih v Evropi (iz časa okoli leta 5000 pr. Kr. na ozemlju Bolgarije in Srbije) razširila tudi pri nas. 4. in 3. tisočletje pr. Kr. sta čas cvetoče metalurgije bakra predvsem na koliščih Ljubljanskega barja. Pokazano bo, zakaj med najdbami iz tistega časa še vedno prevladujejo kamnita orodja. Kovinsko orodje in orožje v Evropi prevlada šele v bronasti dobi, po letu 2000 pr. Kr., ko litine bakra z drugimi elementi močno izboljšajo kakovost nove kovine, čvrstega brona. Prikazane bodo raznovrstne uporabe brona in tem primerne posebnosti v njegovih litinah, kot jih kažejo naravoslovne raziskave.

Drugače kot baker se zlato pri nas pojavi razmeroma pozno, v pozni bronasti dobi, v obliki okrasnih našitkov iz tanke pločevine.

Predavanje je del spremljevalnega programa razstave Ko zapoje kovina. Tisočletja metalurgije na Slovenskem.

Up Next

Related Posts