Simpozij Janez Bleiweis: Novice in modernizacija slovenske družbe

KDAJ? 20. in 21. november 2018

KJE? SAZU (Akademska dvorana), Novi trg 2, Ljubljana

 

Slovenska akademija znanosti in umetnosti vljudno vabi na simpozij o dr. Janezu Bleiweisu (Kranj, 19. 11. 1808 – Ljubljana, 29. 11. 1881), ki bo 20. in 21. novembra 2018 v akademijski dvorani.

Bleiweisovi uredniški pripisi v Kmetijskih in rokodelskih novicah (1843) so povod za pobudo, da se o njihovem uredniku in tudi sicer o eni najbolj izpostavljeni osebnosti v 19. stoletju pripravi simpozij in ga pravično presodi, saj ga slovenska kulturna javnost še zmeraj ocenjuje zgolj po drži do Franceta Prešerna, medtem ko o njegovih številnih zaslugah, npr. za napredek slovenskega gospodarstva, ki je tedaj slonelo na kmetijstvu in rokodelstvu, ne ve veliko.

Na simpoziju ob 210. obletnici Bleiweisovega rojstva bodo sodelovali še Gorenjski muzej, Filozofska fakulteta v Ljubljani, Filozofska fakulteta v Mariboru, ZRC SAZU in Zveza zgodovinskih društev Slovenije, ki bodo pokrivali teme agronomije, etnologije, jezikoslovja, literarne vede, medicine in veterine, novinarstva, teologije in zgodovinopisja.

Natančen spored simpozija na tej povezavi. Več pa tudi na spletni strani SAZU.

Up Next

Related Posts