Alma M. Karlin

Alma Ida Wilibalda Maximiliana Karlin, popotnica, pisateljica, pesnica in zbirateljica. Rojena 12. oktobra 1889 v Celje, umrla 14. januarja 1950 v Pečovniku pri Celju.

Alma kot majhna deklica. Foto: WikimediaV Gradcu, Parizu in Londonu je študirala jezike in jih kmalu obvladala 10. V začetku 1. svetovne vojne se je umaknila na Švedsko in Norveško, saj je bila kot državljanka Avstro-Ogrske v Angliji nezaželena.

Po letu 1919 se je vrnila v rojstno Celje in v naslednjih 10 letih prepotovala Severno in Južno Ameriko, Tihomorske otoke, Avstralijo in Azijo. Že med potovanjem je v časopisih in revijah objavljala novele, reportaže in podlistke, po vrnitvi pa je napisala nekaj večjih del v nemščini. Nekatere izmed 22 knjig so ponatisnili, nekatere pa prevedli v angleščino, francoščino in finščino; troje njenih najpomembnejših popotniških knjig je takrat doseglo naklado 80.000 izvodov – to je še za današnje dni spoštovanja vredna številka; švedska pisateljica in Nobelova nagrajenka Selma Lagerlöf je Karlinovo predlagala celo za Nobelovo nagrado za književnost.

Nacisti so njene knjige uvrstili med nezaželene in prepovedane. Karlinova, ki jeAlmina potovanja po svetu. Foto: pokmu-ce.si odklanjala njihovo ideologijo, je prenehala sodelovati z nemškimi založbami. Ko je leta 1944 izvedela, da je na seznamu talcev, je odšla v partizane in konec vojne dočakala v Bariju v Italiji. Njeno bogato etnološko in naravoslovno zbirko hrani Pokrajinski muzej Celje, rokopisno zapuščino pa Narodna in univerzitetna knjižnica. Pokopana je na pokopališču na Svetini nad Celjem.

Razstavo o Almi Karlin si lahko trenutno do 18. januarja 2018 ogledate v Cankarjevem domu.

Up Next

Related Posts