Cikel Katastrofični dogodki: Kuga v najstarejših obdobjih

Kuga v najstarejših obdobjih – Žiga Veršec

V sodelovanju z Oddelkom za zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani, se bo na portalu zgodovina.si v prihodnjih dneh in tednih zvrstila serija kratkih video prispevkov, ki bodo med drugim obravnavali epidemije, potrese, komete, kobilice in druge katastrofične dogodke v poznem srednjem veku. Cikel so pripravili študenti podiplomskega študija na 2. stopnji v okviru seminarja pri predmetu Izbrana poglavja srednjeveške zgodovine jugovzhodne Evrope pod mentorstvom doc. dr. Dušana Mlacovića.

Zanimiva tema, s katero so se študenti začeli ukvarjati v lanskem letu, je postala nadvse aktualna za letošnje seminariste. V predstavitvah bodo prikazali nekatere kontinuitete, ki so se in se še odražajo v teh dneh pri nas in po svetu. Hkrati pa bomo gledalci lahko spoznali, da trenutno stanje ni niti edinstveno, niti apokaliptično, ampak da se soočamo z mnogimi vzporednicami s katerimi so se soočali tudi naši predniki.

Video prispevki so bili ustvarjeni s pomočjo računalnikov, mobitelov in tablic. Vsem študentom, ki z nami delijo svoje študijske raziskave, se iskreno zahvaljujemo za predstavitve in se veselimo virtualnega druženja.

 

Up Next

Related Posts