Dan državnosti

25. junija 1991 je slovenska skupščina sprejela deklaracijo o neodvisnosti Slovenije in temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije.

Dan državnosti je slovenski državni praznik, ki se ga praznuje 25. junija, in je dela prost dan v Republiki Sloveniji. Obeležuje spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, sicer slavnostno razglašeni naslednji dan, 26. junija, na Trgu republike v Ljubljani.

Milan Kučan„Danes so dovoljene sanje. Jutri je nov dan!“ To so bile besede prvega slovenskega predsednika Milana Kučana ob razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti Slovenije junija 1991.

Kučan je med drugim govoril, kako z rojstvom dobi človek pravico do sanj, z delom pa pravico, da zbližuje življenje in sanje. Slovenci so z ustanovitvijo končno postali nacija.

Prva slovesnost na Trgu republike leta 1991 je bila inavguracija slovenske države, ko je nacionalna skupnost simbolizirala prehod v novo ustavno dobo. Tolikšne enotnosti ni bilo na osrednjem trgu pred slovenskim parlamentom oziroma nekdanjo Skupščino nikoli več.

To je bila tudi edina od slovesnosti ob dnevu državnosti, ki so jo lahko prenašale tuje televizije oziroma so sprejemale signal slovenske nacionalne televizije.

25. junij 1991 na Trgu republike. Predstavniki takratnega političnega življenja.Slovenija zato praznuje dan državnosti 25. junija. Vsako leto na predvečer praznika poteka praznovanje na Trgu republike.

Na isti dan je razglasila neodvisnost od Jugoslavije tudi Hrvaška.

Jugoslovanska oblast ni priznala slovenske samostojnosti.

Oboroženi spopadi med JLA ter slovensko Teritorialno obrambo in slovensko policijo so se začeli 27. junija.

Slovenska vojska in policija sta v nekaj dneh ustavili več oklepnih enot, vnovič zasedli mejne prehode, jugoslovansko vojsko na slovenskih tleh pa zavrla v vojašnicah.

Intervencija je bila končana 3. julija 1991 in jugoslovanska vojska se je začela umikati v vojašnice.

 

Slavnostna razglasitev samostojnosti in neodvisnosti Slovenije junija 1991. 

Up Next

Related Posts