Luka Čeč

“Tu je nov svet, tu je paradiž!” je 14. aprila leta 1818 navdušeno zaklical pomožni vodník – svetilničar Luka Čeč, ko je drzno preplezal skalovje na desnem bregu podzemne reke Pivke v Velíki dvorani Postojnske jame in našel pot v tedaj neznani, pravljični svet njene notranjosti.

Notranjost Postojnske jame. Foto: arhiv lastnikaTo se je zgodilo dva dni pred obiskom avstrijskega cesarja Franca I. Habsburško – Lotarinškega in njegove žene, cesarice Karle Avguste; za njun obisk so hoteli namreč jamo slovesno osvetliti. V pripravah so čez podzemno reko položili lestev, da bi na skale postavili piramido s prosojnim napisom. Luka Čeč je splezal na skale in tam našel vhod v globino jame. Odkritje so zaradi njegovega revnega stanu dolgo pripisovali okrožnemu blagajniku Josipu Jeršinoviču. Luka Čeč je šel daleč v novo jamo in da bi našel pot nazaj, je odlomljene kapnike polagal tako, da so mu s konicami kazali pot. Luka Čeč se je kasneje prijavil na delovno mesto jamskega osebja in postal eden od šestih pomožnih svetilničarjev.

V naslednjih letih je Čeč v jami naredil bazen s človeškimi ribicami, zasadil prvo drevje pred vhodom, 14 let po odkritju notranjih delov pa je v jami našel še prvega znanega jamskega hrošča na svetu; naravoslovec FerdinandPrva podzemna železnica na svetu je stekla 16. junija 1872, ko so položili tire in nabavili dvosedežna vozička, ki so ju potiskali jamski vodniki. Malo ročno železnico so uporabljali do 1924., ko so nabavili lokomotivo z bencinskim motorjem in štirisedežnimi vagončki. Foto: arhiv lastnika Schmidt ga je “krstil” za drobnovratnika. Luka Čeč, slovenski jamar in začetnik slovenske speleologije, se je rodil na današnji dan leta 1785 v Postojni.

Umrl je za posledicami kuge, ki je pred tem ubila tudi dva od njegovih osmih otrok ter ženo Katarino. Ob 150-letnici odkritja notranjih delov Postojnske jame so v Kongresni dvorani jame odkrili spominsko ploščo Luki Čeču. Po njem se danes imenuje tudi jamarski klub iz Postojne.

 

Up Next

Related Posts