Odprtje razstave Proč z Avstrijo!: 33 dni države SHS

V letu kulturne dediščine se med drugim spominjamo tudi 100-letnice ustanovitve Države Slovencev, Hrvatov in Srbov, ki je bila slovesno razglašena 29. 10. 1918. Kljub temu, da je obstajala le 33 dni, je potrdila oziroma dokazala državotvornost slovenskega naroda.

V Gorenjskem muzeju vabijo na odprtje razstave

Proč z Avstrijo!: 33 dni Države SHS,

ki bo v četrtek, 15. novembra 2018, ob 18. uri v Stebriščni dvorani Mestne hiše v Kranju.

Razstava bo na ogled do sredine januarja 2019.

Država SHS je nastala kot posledica političnega razpada avstro-ogrske monarhije in je obstajala natanko 33 dni. Slovenci, ki so bili tisočletje vpeti v nemški politični in kulturni prostor, so 31. oktobra 1918 še legli k počitku kot Avstrijci, 1. novembra 1918 pa so vstali kot svobodni državljani Države SHS.

A vzdušje je bilo kljub prvim poskusom državnosti tesnobno. Ljudje so čakali na vrnitev vojakov in beguncev, hkrati pa razmišljali, če se bodo sploh vrnili. Tisti, ki so se kljub vsemu uspeli vrniti, pa so bili ranjeni, bolni, utrujeni in naveličani vojne. Tudi po Gorenjskem je začela razsajati španska gripa, ena najhujših bolezni v zgodovini človeštva. Dokončno je ljudi potrla še misel na krivične meje, izguba premoženja v prvi vojni in menjava valute iz krone v dinar. Praznovanja ob razglasitvi nastanka Države SHS so za trenutek preusmerila misli od vsakdanjih težav in spodbudila upanje, da se mogoče le obetajo novi, boljši časi.

Naj vas parole, ki so odmevale ob razglasitvi Države SHS, pospremijo k ogledu razstave.

Živela Država SHS! Čestitamo ti ob 100. obletnici tvojega nastanka.

Hinko Smrekar: Ujedinjeni Jugoslaveni. (Fototeka Gornjesavskega muzeja Jesenice)

Up Next

Related Posts