Ustanovljena Slovenske demokratična zveza

Enajstega januarja 1989 je bila v Ljubljani ustanovljena Slovenska demokratična zveza. Ustanovna skupščina je potekala v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, ki je ta večer pokala po šivih. Vsi udeleženci so lahko podpisali pristopno izjavo, v kateri so se zavzemali za vzpostavitev demokracije in politični pluralizem. Dr. Dimitrij Rupel, ki je postal tudi njen predsednik, je v svojem govoru poudaril razočaranje nad enopartijskem sistemom in državnim monopolom. Zveza naj bi združevala vse: izobražence, kmete, delavce, mlade in stare, kristjane in ateiste – vse demokratično misleče ljudi. Za njeno delovanje je bilo ključno sodelovanje sodelavcev Nove revije.

Septembra istega leta 1989, se je Slovenska demokratična zveza pridružila koaliciji Demokratične opozicije Slovenije, kjer je svoje moči združila s Slovenskimi krščanskimi demokrati, Slovensko kmečko zvezo, Slovensko obrtniško stranko in Zelenimi Slovenije. Vodja DEMOSA je postal dr. Jože Pučnik, ki se je iz emigracije vrnil na povabilo SDZ-ja. Jože Pučnik je umrl 14 let kasneje, 11. januarja 2003.

Pisana ideološka sestava SZD-ja pa je bila tudi povod za njen razpad. Na tretjem kongresu, jeseni 1991, je v vodstvu prišlo do razkola in liberalno usmerjeni člani so stranko zapustili (D. Rupel, S. Hribar, T. Hribar) in ustanovili Demokratsko stranko. SZD pa se je preimenovala v Narodno demokratsko stranko.

(P. M.)

Volilni plakat SDZ (vir: http://www.dlib.si/?URN=URN:NBN:SI:IMG-0Q4L9Q9J)

Up Next

Related Posts