Marilyn Monroe

1. junija 1926 se je rodila Norma Jeane Mortenson, bolj znana kot ameriška filmska igralka Marilyn Monroe.

Norma Jeane Mortenson, kasneje krščena kot Norma Jeane Baker, se je rodila 1. junija 1926 v losangeleški bolnišnici. Njena mama Gladys Pearl Baker je imela ob njenem rojstvu za seboj že dva propadla zakona, noben od bivših mož pa ni bil oče male Norme Jeane. Deklica nikoli ni poznala svojega biološkega očeta.

Mala deklica Norma Jeane.Gladys je bila mentalno in finančno nesposobna sama preživljati dojenčico, zato jo je kmalu dala v rejo Albertu in Idi Bolender, ki sta jo vzljubila in jo želela posvojiti, a se Gladys s tem ni strinjala. Redno jo je obiskovala in skušala z njo ohraniti čim več stikov. Uboga Gladys pa je padala vedno globlje v brezno depresije. Ko je bila Norma stara 8 let je kupila hišo in si na vrat nakopala še zelo velik kredit. Po hudem živčnem zlomu so jo odpeljali v bolnišnico in tam je tudi ostala. Ob maminem odhodu v psihiatrično bolnišnico se je začelo premeščanje male Norme. Ker Gladys ni dovolila, da bi jo kdor koli posvojil, je Norma živela pri rejniških družinah. Selila se je iz ene družine v drugo. Med drugim pa naj bi bila v tem času celo zlorabljena.

Ko je bila dovolj stara za poroko, se je odločila, da bo začela živeti svoje življenje. Pri 16 ih letih se je poročila s pet let starejšim Jamesom Doughertyjem.

Norma Jeane kot fotomodel.Med vojno leta 1944 je James odpotoval na drugi konec sveta. Norma Jeane pa se je zaposlila kot delavka v tovarni za izdelavo letal in padal. Nekega dne se je v tovarni pojavil fotograf David Conover, ki je opazil lepoto mlade delavke. Prepričal jo je, da je primerna za kariero fotomodela in Norma Jeane se je vpisala v agencijo Blue Book Modeling Agency. Tam je postala muza fotografa Andrèja de Dienesa, ki je poskrbel, da je dekle z nesrečno zgodbo končalo na naslovnicah najbolj branih revij. Med drugim pa so Normo Jeane opazili tudi mogotci iz filmske hiše Fox in tako so se ji odprla vrata v bleščeči Hollywood.

Leta 1946 se je 20-letna Norma Jeane ločila od moža Jamesa in popolnoma spremenila življenje. Postala je svetlolaska in zamenjala ime. Postala je Marilyn Monroe.

Leta 1947 je osvojila lento najlepšega kalifornijskega dekleta in istega leta se je začela tudi njena filmska kariera. Sprva je imela le manjše vloge, a leta 1949 je odigrala svojo prvo glavno vlogo v filmu Ladies of the chorus. Hollywood jo je opazil in vloge v filmih so se začele kar nizati.

Marilyn Monroe in Joe DiMaggio. Postala je ena izmed najbolj priljubljenih ameriških igralk. Leta 1954 pa se je poročila z najbolj priljubljenim ameriškim športnikom. Postala je žena kralja bejzbola Joea di Maggia. Njuna poroka je bila čisto prava medijska bomba, ki pa je eksplodirala že leto kasneje, ko se je par ločil. 12 let starejši Joe naj bi bil pretirano ljubosumen. Marilyn se je preselila v New York, kjer se je posvetila študiju igralstva. Tam je spoznala dramatika Arthurja Millerja in se z njim poročila. Marilyn pa je bila iz leta v leto in iz filma v film manj čustveno stabilna. Pri svojih mentalnih težavah si je na žalost pomagala z alkoholom in tabletami ter ravno zaradi tega tudi večkrat zamujala na snemanja. Leta 1962 je velika platna osvojil film The Misfits, ki ga je prav zanjo napisal mož Arthur Miller. Kmalu zatem pa se je par ločil. Marilyn je tonila, vse globlje in globlje.

Snemanje njenega zadnjega filma Something’s Got to Give se je spremenilo v čisto pravo moro. Igralka je konstantno zamujala, ni bila zbrana in večkrat je na snemanje prišla popolnoma omamljena. Ustvarjalci filma so jo odpustili. Mesec kasneje pa je umrla.

Zadnji novinar, ki se je pogovarjal z njo je bil Richard Merryman, novinar in urednik revije Life. Richard je Marilyn srečal v juliju, ko jo je obiskal na njenem domu. Intervju je bil objavljen 3. avgusta, 1962, torej le dva dni pred njeno smrtjo. Merryman se je na intervju odpravil opremljen z diktafonom in posnel čisto vse, kar se je tistega dne dogajalo. Ob vstopu v zelo skromno opremljeno hišo mu je zastal dih. Hiša hollywoodske dive, ki je vedno živela pod žarometi, je bila zelo skromno in brezosebno opremljena. V nasprotju s tem, kar bi od take ženske pričakovali. Med intervjujem je Marilyn nenehno pila in proti koncu pogovora je bila že pošteno opita.

Merryman je na trak posnel tudi njen prepoznavni smeh, ki pa je izbruhnil ob nepravih trenutkih, kot bi z njim želela skriti hudo bolečino. Bila je ogorčena in razočarana nad velikani filmske industrije. To je bil njen zadnji intervju, ki ga je Merryman v celoti posnel ter po njeni smrti posredoval v eter.

Legendaren nastop, ko je Johnu F. Kennedyu zapela vse najboljše, gospod predsednik.Smrt legendarne igralke pa je bila povezana s številnimi teorijami zarote. Uradno naj bi šlo za samomor. Po obdukciji, ki so jo takrat opravili, naj bi vzela kar 50 uspavalnih tablet. Med obdukcijo pa v njenem želodcu niso našli sledi tablet in to je še bolj podžigalo zagovornike teorije o umoru. Njeno smrt so že takoj začeli povezovati z nevarnimi razmerji, ki naj bi jih imela s predsednikom ZDA Johnom F. Kennedyem in njegovim bratom Robertom.

Nikoli pa ni bilo dokazano, da se je res zgodil umor. Res pa je tudi, da nikoli ni bilo povsem dokazano, da je Marilyn storila samomor. Dejstvo je, da je umrla v sobi golih sten, v roki je imela telefonsko slušalko in na nočni omarici kup zdravil. Truplo je pred prihodom policistov nekdo premaknil in kraj smrti ni bil nikoli primerno zavarovan. Vse to naj bi še dandanes burilo duhove.

Legendarna hollywoodska diva Marilyn Monroe.Življenje Marilyn Monroe naj bi bilo zelo težko. Toni Curtis je v nekem intervjuju povedal, da se je za večino vlog na začetku kariere morala zelo dobro potruditi in to med rjuhami. Spomini na otroštvo, mešani z občutkom manjvrednosti in zavedanjem, da je v očeh velike večine ljudi le seks simbol, za t.i. prijatelje pa le sredstvo kako priti do prepoznavnosti, jo je spravilo na rob. Marilyn je bila odvisna od ljubezni in samopotrditve in ker tega ni imela je izhod iskala v tabletah in alkoholu.

Njena pot se je tragično končala 5. avgusta 1962, ko je bila stara 36 let.

 

Marilyn Monroe v filmu Gentlemen Prefer Blondes iz leta 1953.

Up Next

Related Posts