Posegi na Šancah

KDAJ? četrtek 21. september 2017, ob 19.00 uri

KJE? Ljubljanski grad (Grajsko gledališče), Grajska planota 1, Ljubljana

 

Tretje predavanje iz cikla »Med Ljubljano in Prago«

Konec 19.stoletja je bila na jugozahodnem delu Grajskega griča mogočna utrdba, meščanska bastija, porušena, zravnana, preraščala sta jo trava in grmičevje. Kamniti ostanki, okrušeni temeljni zidovi in ime Šance pa so pričali o nekdanji srednjeveški trdnjavi.

Arhitekt Jože Plečnik je leta 1934 izdelal prvo zamisel o ureditvi Šanc. Vrh celotnega Grajskega griča je preoblikoval v labirint sprehajalnih poti in razgledov. Šance, ostanke utrdbe, je preoblikoval v prijetno sprehajališče, razgledno točko in ne nazadnje v zgodovinski spomenik z novo arhitekturno podobo, ki je nedvomno ostala tesno povezana z Ljubljanskim gradom. Grajska promenada z drevesi se na koncu zaključi s Šancami.

Po Plečnikovem preoblikovanju Šanc so se do danes zvrstili kar trije gradbeni posegi sanacije z delnimi rekonstrukcijami. Gradbena in konservatorska dela v letu 2014 so zajela temeljite gradbene posege na delu Šanc in rekonstrukcijo porušenega dela. Za ohranitev pomembnega dela Plečnikove kulturne dediščine je potrebno obnovo in rekonstrukcijo zavzeto nadaljevati.

Irena Vesel, univ. dipl. ing. arh., zaposlena na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije, kot odgovorna konservatorka na Ljubljanskem gradu in odgovorna konservatorka Plečnikove dediščine koordinira izvedbo del na spomenikih, sodeluje pri projektiranju posegov, izvaja konservatorski nadzor nad posegi, usklajuje morebitna nepredvidena dela na terenu in sprejema potrebne odločitve.

 

Cena vstopnice:

– odrasli: 3,00 €
– dijaki, študenti, upokojenci: 2,00 €

Prodaja vstopnic: prodajna mesta na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si.

Up Next

Related Posts