Najbolj znana egipčanska vladarica: Kleopatra

Okoli 12. avgusta leta 30 pr. n. š. je umrla zelo znana egipčanska vladarica Kleopatra.

Upodobitev Kleopatre. Kleopatra VII. Filopator se je rodila Oktobra, 68 let pred našim štetjem v Aleksandriji v Egiptu. Kleopatrina mati, je najverjetneje bila Kleopatra V. Trifaina njen oče pa je bil Auletes Ptolemej. Imela je tudi nekaj bratov in sester in polbratov ter polsester. Sedem egipčanskih kraljic se je imenovalo Kleopatra, a najbolj znana med njimi je bila zadnja.

Kleopatra VII je bila zelo inteligentna in predana svoji državi. Tekoče je govorila devet jezikov, bila je matematičarka in dobra poslovna ženska. Imela je karizmatično osebnost in bila je rojen vodja. Že kot deklica je bila Kleopatra nagnjena k spletkam. Imela je močno željo po lepoti, zato je veliko časa preživela pred ogledalom in se pritoževala, saj ji veliko stvari na sebi ni bilo všeč kot je na primer ustnice, ličnice in nos vendar je Kleopatra napake spretno prikrila z ličili in s pogostim barvanjem las.

Kleopatra VII. je bila zadnji vladar iz makedonske dinastije Ptolemejcev in s tem zadnji grški vladar Egipta. Na Doprsni kip Kleopatre. Foto: Wikimediaprestol se je povzpela leta 51 pr. n. št. kot sovladarica svojega moža in brata Ptolemeja XIII. Leta 48 pr. n. št. je brat s svetovalci Kleopatro prisilil, da je zapustila Egipt. Istega leta je v Egipt prispel Gaj Julij Cezar in deloval kot posrednik v sporu med Kleopatro in Ptolemejem. Postal je Kleopatrin ljubimec. V kratki vojni, ki je sledila, je bil Ptolemej ubit, Cezar pa je Kleopatri vrnil prestol. 47 pr. n. št. se je vrnil v Rim, Ptolemejski Egipt pa je ostal neodvisen. Kleopatri se je rodil sin (domnevno Cezarjev), imenovan Ptolemej Cezar ali Cezarion (Cezarček). Kleopatra je s Cezarionom med letoma 46 pr. n. št. in 44 pr. n. št. bivala v Rimu.

Kleopatra s sinom Cezarionom na templju v Denderah. Foto: WikimediaLeta 42 pr. n. št. je Kleopatrin ljubimec postal Mark Antonij, eden od triumvirov. Rodili so se jima trije otroci. V boju za oblast med Markom Antonijem in Gajem Oktavijanom je ostala na strani Marka Antonija. V bitki pri Akciju 31 pr. n. št. je načelovala egiptovskemu ladjevju na strani Antonija. Po porazu sta zbežala v Aleskandrijo. Potem ko je Oktavijan 30 pr. n. št. zavzel Egipt, je nekaj dni po samomoru Marka Antonija tudi sama storila samomor. Starodavni pisni viri (predvsem rimski) so v osnovi zedinjeni: Kleopatra naj bi storila samomor, tako da je naščuvala nadse egipčansko kobro, katere ugriz naj bi jo ubil.

Večina virov o Kleopatri je močno pristranskih, saj izvirajo izpod vladavine Oktavijana, ki je bil Kleopatrin politični nasprotnik.

Up Next

Related Posts