Kralj Peter v slovenskih Alpah

Leta 1939 je Triglav, najvišji vrh v Kraljevini Jugoslaviji, obiskala kronana glava, in sicer  kralj Peter II. Karađorđević. Njegove fotografije ob dosegu vrha so poskrbele, da so se združili zbiralec ter ljudski ustvarjalec Nani Poljanec, publicist Dušan Babec  ter raziskovalca dr. Peter Mikša in dr. Borut Batagelj in ustvarili knjigo ter razstavo z naslovom Kralj Peter v slovenskih Alpah. V sklopu predstavitve projekta ste vabljeni, da se udeležite katere od prireditev:

  • 1. december 2017: otvoritev razstave Kralj Peter v slovenskih Alpah v Rogaški Slatini.
  • 12. december 2017: otvoritev razstave Kralj Petar u slovenskih Alpama v belem dvoru na Dedinjah (razstavo bo otvoril prestolonaslednik Nj. Kv. Princ Aleksandar Petrov Karađorđević).
  • 16. december 2017: predstavitev knjige Kralj Peter v slovenskih Alpah/King Peter in the Slovenian Alps.
V uvodni besedi je prof. dr. Božidar Jezernik zapisal:

“Ob njegovem prvem obisku v Sloveniji so Slovenci tedanjega regenta in prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića radostno sprejeli kot svojega »narodnega vladarja«. Množično navdušenje so številni skušali ujeti v verze, s katerimi bi izrazili globoka čustva ob tem dogodku. Marija Lamutova je upesnila asociacijo na lepo pravljico iz davnine – o kraljeviču, ki je rešil »kraljičino zakleto iz zlobne zmajeve moči«. In k njej dodala, da »ta pravljica ni danes več varljiva,/ ta pravljica je danes istinitost živa!«

Topla čustva so bila v veliki meri vzajemna. Kasnejši kralj Srbov, Hrvatov in Slovencev (1921–29) oziroma kralj Jugoslavije (1929–34) je Slovencem vračal ljubezen s tem, da je s svojo družino redno obiskoval Slovenijo, zlasti med zimskimi meseci. Med temi obiski se je kraljeva družina, predvsem njegovi trije sinovi Peter, Tomislav in Andrej, navdušila za zimske športe in alpinizem. Najbolj so alpski športi prevzeli kraljevega najstarejšega sina in prestolonaslednika, po prezgodnji očetovi smrti pa tedaj najmlajšega evropskega kralja – Petra II. Že leta 1935 se je prvič skušal povzpeti na najvišji vrh Jugoslavije, vendar so mu vremenske razmere preprečile načrt. Vrh je mladi športnik osvojil štiri leta pozneje v družbi svojih prijateljev in sošolcev.”

Up Next

Related Posts