Mednarodni arhivski dan

9. junija je Mednarodni arhivski dan, ko arhivarji povsod po svetu združijo svoje moči in poskušajo razložiti zakaj je pomembno podpirati arhive in arhivsko stroko.

Poznavanje arhivov in njihovega delovanja je s strani javnosti dokaj majhno: običajno se jih zamenjuje knjižnicami, muzeji; splošno mnenje je, da arhivi hranjene dokumente uporabljajo samo zase, da niso dostopni širši javnosti in da zanimanje za njih kažejo samo zgodovinarji. Dojemanje pomembnosti arhivskega gradiva in arhivov s strani javnosti in tudi tistih, ki arhivsko gradivo ustvarjajo, ni vedno jasno. Posledično se to pozna tudi na dodeljevanju kadrov in finančnih sredstev arhivskim institucijam.

Ob Mednarodnem arhivskem dnevu bodo v Pokrajinskem arhivu Maribor ponovno pripravili Dan odprtih vrat in vas vabijo, da se oglasite in povprašate o njihovem delu, fondih in zbirkah. Pokazali vam bodo prostore, arhivska skladišča, aktualne razstave…

Lokacija: Glavni trg 7, Maribor

Ob 10. uri ste vabljeni v prostore arhiva na Glavnem trgu 7 v Mariboru, kjer vas bodo popeljali po prostorih arhiva. Ogledali si boste lahko arhivsko čitalnico in skladišča, restavratorsko delavnico in računalniški muzej.

Ob 11.30 uri pa ste vabljeni na projekcijo filma Zgodba o Radenski, ki zanimivo prikazuje zgodovino podjetja Radenska od njegovih začetkov leta 1833 naprej.

Pred stavbo Pokrajinskega arhiva Maribor, na Glavnem trgu 7, bo tudi stojnica, na kateri si boste lahko ogledali nekatere publikacije arhiva, brošure, reprodukcije arhivskega gradiva …

Lokacija: Vodni stolp na Lentu

Ob 10. in 12. uri vas bo po zanimivi razstavi o Vodnem stolpu popeljala njena avtorica Sabina Lešnik. Razstava, ki so jo pripravili ob 50. letnici dviga Vodnega stolpa ki natančno prikazuje kako je dvig stolpa potekal, hkrati pa predstavlja tudi ostale dejavnike in posledice v tistem času: rušitev stavb na Lentu ter ostala dela, ki so potekala ob dravskem nabrežju.

Vabljeni!

Up Next

Related Posts